Detail

Meest westelijke punt Duitsland

IJsstraat 13
Susteren
Bij Het Smalste Stukje Nederland, precies tussen de Maas en Rijn, op de 51e breedtegraad is het meest westelijke puntje van Duitsland te vinden. 

Dit punt is gelegen in de regio Selfkant, welke gekenmerkt is door idyllische beekdalen en pittoreske oever- en moerasbossen met talloze fiets- en wandelpaden. Selfkant behoort samen met List op Sylt in het noorden, Oberstdorf in het zuiden en Görlitz in het oosten tot de zogeheten 'Zipfelgemeinden', een verbond van vier gemeenten die in de vier uiterste hoeken van Duitsland gelegen zijn. 

Het gebied is afwisselend Duits en dan weer Nederlands grondgebied geweest tot 1963, waarna het Duits grondgebied bleef. Rondom de bijzondere grenssteen is een aantrekkelijke verblijf- en recreatieplaats aangelegd. 

Informatieborden met interessante weetjes over de regio zorgen voor een actief uitstapje. En hier is ook gelijk het Smalste Stukje van Nederland gelegen. Nederland is hier zo smal, dat België en Duitsland elkaar bijna raken en op slechts 4,8 kilometer van elkaar vandaan liggen! 

Al met al de moeite waard om even een kijkje te nemen. 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!