Detail

Lange Jan/Lange Lies

CBS weg 11
Heerlen
De Lange Jan was een markant herkenningspunt van Heerlen. De Lange Jan werd in 1937/1938 gebouwd om als schoorsteen van de elektriciteitscentrale van de Oranje Nassaumijn I te dienen. De Lange Jan was in totaal 135 meter hoog. 

In 1953 werd een tweede schoorsteen (De Lange Lies) er naast gebouwd. De Lange Lies was in totaal 155 meter hoog, beide schoorstenen waren het symbool voor Heerlen als stad van mijnwerkers. 

Na de sluiting van de Oranje Nassaumijn I op 31 december 1974, werd de Lange Jan op zaterdag 21 augustus 1976 opgeblazen. De Lange Lies werd op 16 augustus 1976 opgeblazen, dit betekende ook het definitief einde van de steenkoolmijn Oranje-Nassau I.

Tegenwoordig staat op het terrein waar vroeger beide schoorstenen stonden, een deel van het oude gebouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit de jaren 70. 

Alleen het schacht- en ophaalgebouw waarin thans het Nederlands Mijnmuseum is gehuisvest is nog zichtbaar uit deze tijd. Je herkent dit duidelijk aan de stalen schachtbok met de rode neonletters 'ON' van 'Oranje Nassau' erop. Ook is de watertoren van de mijn bewaard gebleven. 

In 2003 waren er plannen om wolkenkrabbers te bouwen die de naam Lange Jan en Lange Lies zouden dragen.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!