Koningin Julianaplein Vaals

Koningin Julianaplein Vaals

Koningin Julianaplein 1-49
Vaals
Op en in de omgeving van het nieuw ingerichte Koningin Julianaplein herinneren veel elementen aan Von Clermont. Al wandelend passeren bezoekers de diverse gebouwen en elementen die herinneren aan het roemrijke textielverleden van Vaals. Het Koningin Julianaplein is de plek waar de Akense lakenfabrikant Johann Arnold Von Clermont in de 18e eeuw Vaals op de kaart zette met zijn lakenindustrie. De textielindustrie bracht het grensplaatsje grote economische voorspoed.

Von Clermont had als protestant in Aken te weinig gelegenheid om zijn godsdienst uit te oefenen. Daarom koos hij domicilie in Vaals. Hij liet hier het Von Clermonthuis bouwen, dat hij inrichtte als lakenfabriek en deels ook als woonhuis en kantoor benutte. Er werd wol geweven, geperst en geverfd. In het ontwerp voor de openbare ruimte van het Koningin Julianaplein komt de invloed van Von Clermont met zijn lakenindustrie prominent tot uiting. Op het binnenterrein van het gemeentehuis is een kunstwerk aangelegd in de vorm van het ‘Färberbecken’ (verfbekken). Dit waterwerk symboliseert de ververij van Von Clermont.

Door middel van een speciale constructie lijkt het alsof de doeken gewassen worden, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kleuren die vroeger ook in de ververij gebruikt werden. Rood was de kleur voor kostbare stoffen. Op het Koningin Julianaplein zelf bevindt zich het markttapijt. De bestrating hiervan heeft het motief van een geweven doek. Op het plein bevindt zich een fonteinenveld met 44 sproeiers. De Clermontgarten naast de Kopermolen is geïnspireerd op de tuin van Von Clermont, die in de 18e eeuw aan de zuidzijde van het huidige gemeentehuis lag. Hier zorgt een kleine bronsteen (gevoed met water van de Gau) voor een aangename sfeer.

Openingstijden


Het Koningin Julianaplein is een openbare plek, dagelijks toegankelijk.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!