Kloosterbosch

Kloosterbosch

Stevensweg 1
Valkenburg
Het grootste gedeelte ligt in de gemeente Valkenburg aan de Geul, een klein gedeelte in de gemeente Meerssen.

Het ligt ten noorden van Houthem op de noordhelling in het Geuldal en op de zuidrand van het Centraal Plateau. Oostelijker ligt het Ravensbosch. Zuidelijk van het bos ligt de A79.

Het Kloosterbosch bestaat uit twee bosgebieden met daartussen akkers. Sinds 2002 heeft het gebied de status van experimenteel nieuw landgoed. De provincie Limburg ondersteunt de ontwikkeling van het 24 hectare grote landgoed. 

Het landbouwgebied, waar tot voor kort voornamelijk blauwe bessen werden verbouwd, wordt nu heringericht voor bos- en natuurbeheer. De vervallen hoogstamboomgaarden worden hersteld. Naast de bestaande wegen en paden komt er een nieuw wandelpad. 

Sinds kort maakt het gebied deel uit van het Buitengoed Geul & Maas, voorheen Landgoederenzone Maastricht-Meerssen, dat naar Valkenburg is uitgebreid.

Aan de noordzijde van het bos ligt een terrein met sporen van Romeinse villa Houthem-Rondenbos. Aan de rand van het bos, waar tot 1825 een kluizenarij lag, staat de Calvariekapel. Op de plek van de kluizenarij staat nu villa De Kluis.

Openingstijden en tarieven


Niet toegankelijk. Het betreffende grondstuk is privé eigendom.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!