Kerk te Pey

Kerk te Pey

Kerkstraat 4
Echt
Deze neogotische kerk was de plek waar de meest geliefde geestelijke van Pey, Patricius Cramer, zijn dagen doorbracht. Toen de Sint-Landricusparochie in gemeente Echt in de negentiende eeuw te groot werd voor het aantal kerken, stichtte pastoor Engelbertus van Haeff de nieuwe parochie van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen. 

De bekende architect Pierre Cuypers ontwierp daarvoor de kerk van Pey, gebouwd in een neogotische stijl en bestaande uit een driebeukige kruisvorm, met glas-in-loodramen van Jacques Verheijen en een geavanceerd Johannesorgel. De meest geliefde geestelijke van Pey moet Patricius Cramer zijn geweest, die van 1937 tot 1955 pastoor was in het dorp. 

Hij staat bekend als een man die altijd voor iedereen klaarstond, had de bijnamen ‘vader der armen’, ‘de zwoeger Gods’ en ‘pastoor die alles weggaf’ en sprak feilloos het dialect van de bewoners van Pey. Verderop in de Houtstraat is deze pastoor Cramer vereeuwigd middels een borstbeeld. 

Zijn pastoorsambt doorstond onder andere de Tweede Wereldoorlog, waarin de kerk verschillende klappen incasseerde in de vorm van voltreffers en gevechten op de dag van de bevrijding. De kerk verloor destijds haar karakteristieke torenspits, die intussen meerdere keren  is vervangen. 

Openingstijden en tarieven


 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!