Detail

Hopel

Kanariestraat, Lijsterstraat, Meesstraat en Merelstraat
Eygelshoven
Tijdens de groeiperiode van de mijnen is er behoefte aan goede huisvesting voor de mijnwerkers. De mijndirectie wil het personeel binnen handbereik hebben, zodat in geval van nood het personeel direct ter plaatse is. 

Door deze concentratie is ook de sociale controle van de kerk sterker. Hiervoor krijgen de arbeiders een ruime huisvesting met een moestuin voor eigen gebruik. Het ‘Tuindorp', een uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig concept, dient hierbij als voorbeeld. 

Geheel in stijl van die tijd wordt daarbij gedacht aan licht, lucht en ruimte voor de arbeiders. Iets dat de mijnwerkers bij de zware ondergrondse arbeid tekort komen. In het geval van Hopel wordt daarvoor een zogenaamde ‘Techniker' uit Duitsland aangetrokken, de heer Albert Reichpietsch, ook wel als ‘Maurer' of ‘Architekt' betiteld. 

Tussen 1906 en 1910 worden aan de hand van één van zijn vele ontwerpen elf woningen gebouwd in een sobere Jugendstil. De overige woningen van de totale zevenenveertig woningen worden aan de hand van deze elf nagebouwd. 

Hij ontwerpt nog meer plannen, die gedetailleerder zijn, die echter niet uitgevoerd worden. In het ontwerp van de Hopel, ook wel de ‘witte Kolonie' genoemd, stond een open hof centraal, met daarom heen gegroepeerd de woningen. 

Het gehele dorp bestond slechts uit vier straten: Kanariestraat, Lijsterstraat, Meesstraat en Merelstraat en twee kruisgewijze verbindingsstraatjes. De huidige zesenveertig woningen kenmerken zich door hun uniformiteit naar buiten toe, alhoewel er toch zo'n elf verschillende uitvoeringen bestaan. 

De uitstraling is fris: rode Tuile du Nord dakpannen met donkergroene boeiboorden en hier en daar een houten dwarsverbinding. Naast de spitsvormige gevels komen er ook klokgevels voor. Als versiering op de daken een piroen of pirankel, een bolvormig torentje dat overigens ook elders voorkomt, zoals in Beersdal. 

Alle huizen worden wit geschilderd, de vijftig tot honderd centimeter hoge plinten worden afgecementeerd en met zwarte teer bestreken, hierdoor ontstaat er een sterk contrast. Nog een leuk weetje: de Nederlandse dramafilm ‘Antonia’ (1995) met Willeke van Ammelrooy in de hoofdrol, is hier gedeeltelijk opgenomen.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!