Detail

Groeve Roosburg

Gielenstraat 18
Bilzen
De Roosburg is een heuvel, maar de naam wordt vaker gebruikt voor datgene in de heuvel, namelijk een stelsel van gangen dat ontstond na eeuwenlange kalksteenwinning. 

In deze groeve bevond zich de grootste champignonkwekerij van West-Europa. Zo’n 80% van alle champignons voor de Belgische markt kwamen uit deze groeve, tot 1958…

In dit noodlottige jaar werd een paar dagen voor Kerst, op 23 december, zoals elk jaar een topproductie gedraaid voor de feestdagen. Terwijl er zo’n 120 mensen ondergronds druk bezig waren met het plukken van champignons, stortte een gedeelte van de groeve in. 

Tijdens de Roosburg Ramp lieten achttien mensen het leven in de groeve, waarna de champignonkwekerij voorgoed sloot. De te betreuren doden en de verdwenen werkplaatsen lieten een enorm litteken achter in het nabij gelegen dorp Zichen. 

Achteraf hadden de plafonds van de kwekerij een te grote spanwijdte en was het gesteente op die plek te zacht om een stabiele ruimte te vormen.

Overlevenden zouden dagen van tevoren gekraak hebben gehoord, enkelen zijn als gevolg hiervan de groeve niet meer ingegaan. In 1960 werd er een monument opgericht voor de overledenen.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt