Detail

Groeve Pitjesberg

Kerkstraat
Bilzen
De Pitjesberg is een bijzondere ondergrondse mergelgroeve deels gelegen onder de oude dorpskern van Zichen, gemeente Riemst. Dit gangenstelsel is een aaneenschakeling van verschillende ontginningen en ‘kuilen’. 

De afgelopen eeuwen zijn er tientallen ondergrondse mergelgroeven ontstaan in dit dorp, veel bewoners ontgonnen mergel door middel van een zogenaamde schachtontginning onder zijn eigendom. 

Bijna altijd werd het gangenstelsel toegankelijk gemaakt door het maken van een ‘graet’, een diagonale tunnel of trap van groeve tot maaiveld of kelder.

De vaak kleine gangenstelsels die zo zijn ontstaan worden ‘kuilen’ genoemd, later zijn deze vaak aaneengesloten geraakt. Door middel van graafrichtingonderzoek kan bepaald worden van waaruit een gang ontgonnen is. 

Op deze manier is achterhaald dat iets meer dan de helft van dit gangenstelsel bestaat uit een aaneenschakeling van kuilen. Dit gebied concentreert zich onder de woonhuizen en langs de Kerkstraat. 

Het gedeelte onder de weiden en de tuinen, tot aan de Kerkstraat, is ontgonnen vanuit twee dalingangen. 

Men heeft hier een ondergrondse ontginning aangezet in een helling waar de mergel ooit aan het oppervlakte kwam, dit heeft geleid tot een groot gangenstelsel.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt