Groeve Kanne

Groeve Kanne

Avergat 14
Bilzen (België)
Ondanks dat er geen kalksteen meer wordt gewonnen in Groeve Kanne, is dit één van de actiefste groeves vandaag de dag. Al sinds 1954 worden hier rondleidingen gegeven, het is namelijk één van de mooiste groeves om te bezoeken. 

Sommige gangen zijn meer dan acht meter hoog of eigenlijk diep, want de kalksteen werd ‘naar beneden’ gewonnen. Dit gangenstelsel van zestien kilometer lang is helemaal met de hand gemaakt: geen explosieven, geen machines. 

Met blokzaag, stootbeitel en houweel werd de kalksteen blok voor blok uit de groeve gekapt. Voor liefhebbers van fossielen is Groeve Kanne ook een interessante plek. 

Er is een ondergronds fossielenmuseum met muurschilderingen van prehistorische dieren, fossielen van zee-egels, vissen en andere voormalige bewoners van de prehistorische krijtzee. 

Je bewondert er de schedel van een echte Mosasaurus, weliswaar niet gevonden in Kanne, maar ze kwamen hier wel voor. Buiten dat Groeve Kanne één van de mooiste groeves is, is het ook één van de lekkerste. 

Net als in veel andere groeves werden hier de zogenaamde ‘grotchampignons’ geteeld. Dat gebeurt in deze groeve nog steeds op dezelfde manier als toen. Naast grotchampignons is het ook een plek om grottenbier, grottenwijn en grottenkaas te proeven.

Openingstijden en tarieven


 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!