Detail

Fortuna Museum

Bewonder de enerverende historie van de voetbalclub Fortuna Sittard en haar roemruchte voorlopers Sittardse Boys, VV Sittard, SV Maurits Geleen, Sittardia en Fortuna '54. 

 

In het Fortuna Museum dat in het hoofdgebouw van het stadion van de eredivisieclub gevestigd is, herleven de grote momenten van bovengenoemde verenigingen. 

 

Het wel en wee van het huidige in 1968 opgerichte Fortuna Sittard krijgt vanzelfsprekend de meeste aandacht. Bekende spelers zoals de internationals Mark van Bommel, Frans Thijssen, Kevin Hofland, Fernando Ricksen, Wilbert Suvrijn, Wim Koevermans en Ruud Hesp hebben de eer van Fortuna Sittard verdedigd.  

 

Fortuna '54 uit Geleen vervult een hoofdrol in de geschiedenis van het betaald voetbal in Nederland. Fortuna '54 is de eerste profclub van Nederland. Tot 1954 is het absoluut uit den boze dat voetballers geld verdienen. 

 

Als bouwondernemer Gied Joosten uit Geleen in opstand komt tegen het beleid van de KNVB en een eigen betaald voetbalbond opricht, is het hek van de dam. De profs uit het buitenland keren plotsklaps terug naar Nederland en vinden onderdak bij de nieuw opgerichte profclubs. 

 

Fortuna '54 kan zo uitgroeien tot een topclub en wordt de hofleverancier voor het Nederlands elftal. De club uit Geleen is in de ogen van de beroemde internationale tegenstanders het Ajax, PSV of Feyenoord van nu. 

 

Sittardia is vooral in de eigen regio legendarisch. Een club van en voor Sittard met spelers uit Sittard en de directe omgeving. De vereniging levert in de persoon van Willy Dullens toch de Nederlandse Voetballer van het Jaar 1966.

 

Fusie Fortuna Sittard

In 1968 fuseren Fortuna '54 en Sittardia. Voor de nieuw opgerichte club is het vaak gedurende een lange tijd niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden. Fortuna Sittard valt regelmatig diep, maar staat tot ieders verbazing telkens weer op. 

 

Tegenwoordig voetbalt Fortuna Sittard in de Eredivisie en houden de tegenstanders als vanouds rekening met het elftal dat onder leiding staat van coach Danny Buijs.

 

Fortuna Museum

Het Fortuna Museum is een bolwerk van herinneringen. wedstrijdshirts, verhalen met attributen over legendarische spelers, bekers en vaantjes, oude programmaboekjes, krantenknipsels, foto's, honderden namen en jaartallen van voormalige spelers van Fortuna en hun trainers, interviews, een documentatiecentrum, kortom: allerlei zaken die met de club te maken hebben. 

 

Het laatste onderdeel van de wandeling door het museum bestaat uit een bezoek aan de mini-bioscoop met twintig zitplaatsen. Hier draaien aan de lopende band documentaires over Fortuna Sittard, Fortuna '54, Sittardia en Willy Dullens. 


En een bijzonder interessante documentaire over het ontstaan van het betaald voetbal in Nederland. Deze documentaire geldt als een mijlpaal in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

+9

Openingstijden


Dinsdag van 10.00-13.00 uur geopend.
Woensdag van 10.00-16.00 uur geopend.
Bij thuiswedstrijden anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd.

Entreeprijzen:
Volwassenen (18 jaar en ouder): € 2,50. Kinderen: gratis toegang.

Voor groepen gelden speciale tarieven. Er is plaats voor maximaal 30 bezoekers per rondleiding. Informeer via e-mail voor meer informatie.

Raadpleeg Fortuna Museum op Facebook.

Toegankelijkheid


Het museum is via een lift in het Fortuna Sittard stadion bereikbaar.

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Fortuna Museum. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Meer van Fortuna Museum

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!