Detail

Fort aan de Zouw

Cijnsruwe
Maastricht
Met de Archeo Route Limburg ontdek je de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en archeologie. De belangrijkste plekken van deze route zijn gemarkeerd met een kunstwerk in de vorm van een speer.

Grensoverschrijdende geschiedenis in Maastricht en Lanaken: het gigantische Fort aan de Zouw strekte zich uit over het grondgebied in zowel Nederland als België. 

De sporen van het militaire fort aan de Romeinse weg ten noordwesten van Maastricht vertellen over een verdedigingsconstructie waarvan alleen al de opgegraven zijde circa 155 meter meet. 

Het fort stamt ongeveer uit het jaar 700, toen Karel Martel de scepter zwaaide. Twee generaties later heerste zijn vermaarde kleinzoon Karel de Grote als keizer over dit gebied.

Locatie:
De locatie ligt net op Belgisch grondgebied. Via Vlaanderen/België kun je de vindplaats bereiken over het fietspad dat loopt tussen de Van Akenweg (in het noorden) en de 2de Carabinierslaan (in het zuiden).

Via Nederland kun je de vindplaats bereiken via de Cijnsruwe en de Kleine Weg; deze straten zijn gelegen in de wijk Malberg, op het grondgebied van Maastricht.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!