Detail

De Kluis op de Sjaasberg

Bovenin het bos tussen Valkenburg en Walem, op de Schaelsberg, ligt een tot de verbeelding sprekende kluizenaarswoning met kapel. Het is ooit gebouwd door de toenmalige kasteelheer van Schaloen. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour. Beide tours zijn ook toegankelijk door de qr-codes op het gevelbordje bij De Kluis te scannen. 

Al sinds 1688 tot 1930 hebben hier kluizenaars gewoond, wel zestien verschillende. Elk droegen ze op hun eigen wijze een bijdrage aan dit mysterieuze monument. Naast de woning en de kapel staan veertien kruiswegstaties in een kring. 

Naar deze plek vindt sinds 1758 een bedevaart plaats, steeds op de laatste zondag van juni: de Sjaasbergergank. Deze traditie is UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. 

Boven op de Schaelsberg heb je bovendien een geweldig uitzicht over het Geuldal.

Openingstijden
Normal
0


21


false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE
Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Op pad met Jenneke

Jenneke gaat op ontdekking in het Geuldal rondom Valkenburg. Op haar wandeling komt ze langs de bijzondere kluizenaarswoning in het bos tussen Valkenburg en Walem. Valkenburg is de perfecte omgeving om toerisme en natuur te combineren. Kijk je mee? 
Bekijk video

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar De Kluis op de Sjaasberg. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!