Detail

Bokkenrijders

Wilhelminalaan
Valkenburg
De Bokkenrijders waren volgens het volksgeloof personen of geesten, die op bokken door de lucht reden. In de achttiende eeuw was dit de naam die gegeven werd aan een bende dieven, afpersers en plegers van gewelddadige berovingen. 

De bokkenrijdersbendes waren met onderbrekingen actief in de periode tussen 1740-1798 in het huidige Nederlands Zuid-Limburg en Midden-Limburg, Belgisch-Limburg en de Belgische en Nederlandse Kempen, de Belgische Voerstreek, het Land van Herve, de streek rond Luik en enkele gebieden vlak over de Duitse grens nabij Herzogenrath.

De strooptochten en afpersingen waren over het algemeen gericht tegen boerderijen en pastorieën op het platteland. Later kregen de bokkenrijders bij sommigen een Robin Hood-achtige status. 

Tegenwoordig wordt er gedacht dat er sprake was van diverse criminele bendes en individuen, die geen connecties met elkaar hadden. Ook is het aan te nemen dat een groot deel van de circa 1.200 beschuldigden en circa 500 veroordeelden onschuldig was, omdat de meeste bekentenissen werden afgedwongen door middel van martelingen. 

De Bokkenrijders behoren tot het immaterieel cultureel erfgoed van Limburg.

In Valkenburg aan de Geul zijn diverse Bokkenrijdersmonumenten vindbaar, te weten:
  • Het Bokkenrijdersmonument in het Halderpark. Dit monument verwijst naar het Bokkenrijdersverleden van Valkenburg aan de Geul.  
  • Het Bokkenrijdersbeeld in de Kruidentuin bij het kasteel Schaloen. Dit beeld dienst als fontein.
  • Plaquette over de Bokkenrijders in Valkenburg aan de Geul. Deze plaquette is te vinden aan de gevel van Museum Valkenburg.
  • Koolstoftekening van de Bokkenrijders in de Gemeentegrot.

Openingstijden


De monumenten c.q. beelden en tekeningen zijn vrij toegankelijk.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!