Detail

Belgisch Monument Heer

Pater Kustersweg
Cadier en Keer
Op 10 september 1944 werd de Belgische verzetsgroep Het Geheim Leger sector Maaseik, die ter voorbereiding van de nabij zijnde bevrijding bijeen was in hun schuiloord in de bossen bij Rotem (B), overvallen door de Duitse bezetter.

26 stafleden van de verzetsgroep (mannen én vrouwen) werd door de terugtrekkende Duitsers en hun handlangers meegenomen richting Maastricht.

Op 12 september 1944 zijn op een locatie nabij het Belgisch Monument Heer 11 Belgische verzetsstrijders en één onbekende gefusilleerd door de terugtrekkende Duitsers en hun handlangers.

Ondertussen waren de Amerikaanse bevrijders zeer nabij, enkele uren later werd deze regio door hun bevrijd. Het Belgisch Monument Heer is op 12 september 1948 onthuld.

De jaarlijkse herdenking aan de fusillade vindt plaats op iedere 2e zondag in september. Vanaf 10.30 uur vindt er dan aan het monument een ceremonie plaats in het bijzijn van onder andere Belgische nabestaanden.

Deze ceremonie wordt jaarlijks door zo’n 300 personen bijgewoond. Het monument ligt momenteel op het grondgebied van de gemeente Eijsden-Margraten.

Tot 1 juli 1970 was Heer een zelfstandige buurgemeente van Maastricht en waren de fusilladelocatie, het monument en omgeving Heer’s grondgebied.

Tegenover het monument staat een infopaneel en daaronder staat een QR-code, hiermee kom je direct terecht op de website van de Stichting Belgisch Monument Heer.
+1

Openingstijden


Vrij toegankelijk.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!