Op vakantie in Zuid-Limburg na de wateroverlast

Zuid-Limburg herstelt van de watersnood. De rivieren en beken kabbelen inmiddels weer rustig door de heuvels. Je bent van harte welkom! De meeste bedrijven zijn weer open en staan klaar om jou gastvrij te ontvangen. Maar op enkele plekken is er flinke waterschade als gevolg van de overstromingen. Waar is er nog wateroverlast en waar niet? Waar kan ik op vakantie of een dagje uit? Wij helpen je weer veilig op weg.

 

 

 

Foto Header Website Bokkenweken

Valkenburgse Bokkenweken

Beleef de Valkenburgse historie

Ieder jaar in de maand oktober staat Valkenburg aan de Geul in het teken van de Bok! De bok staat bekend om de historie en cultuur van de gemeente. Een historie waar Valkenburg trots op is.

Een maand boordevol activiteiten

Jaarlijks zijn er gedurende de hele maand oktober diverse activiteiten te beleven. Dit jaar een coronaproof editie. Van een muzikale invulling tot familieactiviteiten… Kom het beleven met een goed glas bokbier in de ene hand en een lekker hapje in de andere. Maar pas op! De Bokkenrijders houden je in de gaten…

Bokenbier
Bok D'amuse (4)

Programma oktober 2020

Bokkenrijders Valkenburg

De bokkenrijders maakten in de 18e eeuw Midden- en Zuid-Limburg onveilig door overvallen en plunderingen. Oorspronkelijk figureerden de bokkenrijders in volksvertellingen. Ze golden als goddelozen die de duivel vereerden en zich op bokken door de lucht konden bewegen. Veel 18e eeuwse (vermeende) bokkenrijders zijn in Valkenburg berecht en ter dood veroordeeld. Een plakkaat aan het oude stadhuis in het centrum herinnert hier nog aan.

Bokken­rijders­processen

Fictie en bijgeloof of niet, toch werden ruim zeshonderd personen veroordeeld als ‘bokkenrijder’. Tijdens verschillende periodes in de achttiende eeuw vonden grote bokkenrijdersprocessen plaats. De gerechtelijke overheid was er destijds van overtuigd dat ze echt een verbond met de duivel hadden gesloten en een ‘goddeloze eed’ hadden uitgesproken, waarbij men God afzwoer en de duivel aanbad. In werkelijkheid legden bokkenrijders weliswaar vaak een eed af voor ze toetraden, maar ging het eerder om een belofte tegenover God om elkaar nooit te verraden. Toch bekenden veel bokkenrijders onder druk dat ze een godslasterende eed hadden afgelegd.

⟶ Vlog van Jenneke en Leonie
Vlog Bokkenweken

Beleef Valkenburg in (b)oktober: de Bokkenweken!

Vloggers Jenneke en Leonie worden op sleeptouw genomen door een Bokkenrijder... bekijk hun vlog en ontdek wat er zoal te beleven is tijdens de Valkenburgse bokkenweken.

Bekijk de vlog