Veilig op pad in tijden van corona

Blijf zoveel mogelijk thuis en maak geen onnodige reizen is het dringende advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd?

Ga veilig op pad.

Wahlwiller

Gemeente Gulpen-Wittem

Wahlwiller is het kleinste dorp van Gulpen-Wittem. Het ontstond langs de oude Romeinse hoofdweg van Maastricht naar Aken. De naam van het dorp is tweeledig: wahl komt van Waals. Zo werden vroeger de Romaans sprekenden aangeduid. Willer komt van het Latijnse villare wat verwijst naar Romeinse hoeven.

De H. Cunibertuskerk is bekend van de kruiswegstatie van de Rotterdamse schilder Aad de Haas (1920-1972). De kerk zelf dateert uit de twaalfde eeuw en is een van de oudste zaalkerkjes van Nederland.

In 2004 kreeg Wahlwiller het predicaat Wijndorp. Op de hellingen aan de noordkant liggen immers drie wijngaarden. De Wittemer wijngaard is zelfs de oudste van Nederland. Hier werden in 1971 de eerste wijnstokken geplant. Elk laatste weekend van september viert het dorp het Wahlwiller Wijnfeest. Ook populair is de jaarlijkse Luikse markt. Deze is als enige officieel erkend door de stad en de provincie Luik.