Op vakantie in Zuid-Limburg na de wateroverlast

Zuid-Limburg herstelt van de watersnood. De rivieren en beken kabbelen inmiddels weer rustig door de heuvels. Je bent van harte welkom! De meeste bedrijven zijn weer open en staan klaar om jou gastvrij te ontvangen. Maar op enkele plekken is er flinke waterschade als gevolg van de overstromingen. Waar is er nog wateroverlast en waar niet? Waar kan ik op vakantie of een dagje uit? Wij helpen je weer veilig op weg.

 

 

 

Sweikhuizen

Sweikhuizen

Gemeente Beekdaelen
Ingesloten tussen het Stammenderbos en het Danikerbos ligt het ‘steile’ dorpje Sweikhuizen. Vanuit carréboerderij Biesenhof leidt de Bergweg naar de kern. Het kerkje uit 1739 is van oudsher een bedevaartsoord voor blinden en slechtzienden. Sweikhuizen was ook een plek waar de beruchte roversbende de Bokkenrijders actief waren…
Sinds 2000 staat Sweikhuizen weer bekend om haar pruimenteelt. Vroeger stonden de heuvelachtige weides rondom het dorp vol met pruimenbomen. In de jaren zeventig vond er – ten hoeve van de landbouw – een kaalslag plaats en dreigden de laatste pruimenbomen te verdwijnen. Nu planten vrijwilligers zoveel mogelijk pruimenbomen om dé Sweikhuizer pruim, de Sjweikeser rèngelaot, te redden.

Sweikhuizen - Foto 0
Sweikhuizen - Foto 1

Overnachten in Sweikhuizen

Attracties in Sweikhuizen

Eten en drinken in Sweikhuizen

Routes in Sweikhuizen