Detail

Pey

Echt-Susteren
De parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey omvat verschillende gehuchten, waaronder Hingen, Pey, Schilberg en Slek. Deze gehuchten vormen samen de parochie, die in 1859 werd opgericht. De naam Pey verscheen voor het eerst op een kaart uit 1803. Op deze kaart is duidelijk te zien dat de kern van Pey zich bevindt langs de huidige Dorpstraat, Lelfert en Op den Drees.
In het noordelijke deel bevindt zich de buurtschap Hingen, terwijl in het oosten een afwisseling te vinden is van landbouwgebieden en droog bos. Binnen deze regio zijn er ook natuurlijke gebieden zoals Marissen, evenals ontgonnen broekgebieden.

Het dorp Pey sluit in het noorden aan bij het grotere Echt. Het westen en zuiden ligt een landelijk gebied en het geheel is onderdeel van het Smalste Stukje Nederland. Pey heeft een indrukwekkende kerk ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Verder is het een rustig dorp met veel voorzieningen en opvallend veel kapelletjes.

In de omgeving van Pey ligt Abdij Lilbosch. Hier leven monniken die voorzien in hun eigen levensonderhoud`en doen dat zo veel mogelijk biologisch. Ook houden zij hier kloostervarkens voor het beroemde Livar-vlees. In de Abdijwinkel koop je dit ambachtelijke product en ook allerlei andere lekkernijen uit het seizoen, zelf gemaakt door de monniken.

Routes in Pey