Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Onderbanken

Onderbanken

De gemeente telt 8.144 (31 dec. 2008, bron: CBS) inwoners en heeft een oppervlakte van 21,24 km².
De gemeente Onderbanken is als gevolg van een gemeentelijke herindeling ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld op 1 januari 1982. Aanvankelijk heette de gemeente Schinveld, genoemd naar het dorp waar het gemeentehuis is gelegen, maar in 1983 werd de naam gewijzigd in Onderbanken. In de Middeleeuwen waren de 'onderbanken' een rechtsprekend college, die vielen onder de rechtbank van Heerlen, en later waarschijnlijk Brunssum.

Een aantrekkelijk landschap en bijzondere natuur
Typerend voor Onderbanken is het gecultiveerde, open en glooiende landschap met karakteristieke holle wegen en boomgaarden in het westelijk deel van de gemeente en de uitgestrekte, oude bossen en grensoverschrijdende natuur van de Roode Beek in het oosten van de gemeente. Dit vormt een prachtig decor voor allerlei vormen van recreatie. Zie voor meer informatie www.roodebeek.eu

Om de bezoekers kennis te laten maken met de Schinveldse Bossen is een bijzondere fraaie 5-sterren wandelroute ontwikkeld. De route is zowel digitaal als in een brochure te verkrijgen. Vraag vooral naar de brochure. Hierin staan interessante voordeel-coupons, in te leveren bij de diverse horecagelegenheden tijdens of na de wandeling.

Cultuurhistorische monumenten en waarden
In de gemeente en grensstreek ligt een scala aan bijzondere cultuurhistorische (verdedigings)werken, zoals de Landgraaf en vele motten, schansen, steenovens en omwallingen. Daarnaast kent de gemeente een diversiteit aan grotere en kleinere monumenten, zoals hoeves, herenhuizen, kerkjes en kruizen). Ook Nonke Buuske is een voorziening die uitstekend past binnen deze cultuurhistorische context.

Een uitgebreid en aantrekkelijk routenetwerk
Binnen de gemeente en (grens)regio ligt een uitgebreid en aantrekkelijk routenetwerk voor fietsers (o.a. het fietsknooppuntensysteem)

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website