Op vakantie in Zuid-Limburg na de wateroverlast

Zuid-Limburg herstelt van de watersnood. De rivieren en beken kabbelen inmiddels weer rustig door de heuvels. Je bent van harte welkom! De meeste bedrijven zijn weer open en staan klaar om jou gastvrij te ontvangen. Maar op enkele plekken is er flinke waterschade als gevolg van de overstromingen. Waar is er nog wateroverlast en waar niet? Waar kan ik op vakantie of een dagje uit? Wij helpen je weer veilig op weg.

 

 

 

Mariadorp

Mariadorp

Gemeente Eijsden-Margraten
De hagelwitte huisjes van Mariadorp vormen een uniek gezicht. In het plaatselijk dialect wordt er ook wel gesproken van ‘de Klonie’. Er wordt dan gerefereerd naar de kolonie, ofwel arbeiderswijk. Deze werd in 1913 gebouwd door de Maastrichtsche Zinkwit Maatschappij. Hier werd van zinkerts zinkwit gemaakt, een pigment voor de verf- en rubberindustrie.

Sinds de bouw van de (bijpassend witte) Maria Tenhemelopnemingkerk in 1960 was Mariadorp pas echt een dorp. Het bestaat uit zeven straten die dwars op de Rijksweg liggen, met bebouwing ertussen. De typische bouwstijl uit de begintijd is nog steeds te bewonderen.

Routes in Mariadorp