Valkenburg als ware bron van ontspanning

Het Geulstadje Valkenburg wordt steeds veelzijdiger: een rijke historie die meer en meer tot leven komt, bruisende evenementen en een spiksplinternieuw winkelhart. Toch is Valkenburg juist ook de bestemming als je je helemaal wilt ontdoen van al die drukte. Tussen alle evenementen, attracties en dagjes shoppen door is het broodnodig om eens tot rust te komen en te ontspannen. Deze zware taak namen wij op ons tijdens een bezoek aan Thermae 2000 en een heel bijzonder programma in Museum De Romeinse Katakomben.

Bekijk de vlog!

Je moet eerst de beroemde Cauberg beklimmen, maar dan heb je ook wat. Onze beloning was een jaloersmakende blik op een zonsopgang met een roze gloed over de dampende thermaalbaden van Thermae 2000. Deze aanblik werd bekroond met een prachtig uitzicht over het Heuvelland. Genietend van het weldadig warme water, wakkerde onze liefde voor Zuid-Limburg nog eens stevig aan. 

Er was toch werk aan de winkel voor ons, want professioneel ontspannen is ook werken. Er is namelijk niet alleen een betoverend buitenbad bij Thermae 2000, je hebt ook binnenbaden, whirlpools, allerlei soorten sauna’s, een restaurant, een solarium, zelfs een relaxbioscoop én we hadden natuurlijk nog die belangrijke afspraak ingepland. Om half elf werden we namelijk opgevangen door de dames Anita en Marjo die ons eens vakkundig onder handen namen. Met behulp van allerlei crèmes, maskers en serums en met de nodige massagetechnieken kregen we een duo-gezichtsbehandeling, gezellig naast elkaar in één ruimte. Het stralende resultaat hiervan zie je terug in onze vlog!

Helemaal verkwikt, verwarmd en verwend daalden we de Cauberg weer af om onze ontspanning ondergronds voort te zetten. Nadat we uit het 40.000 jaar oude bronwater waren gestapt, zouden we het komende uur vertoeven in Museum de Romeinse Katakomben. Een bezoekje aan dit ondergronds labyrint – een exacte kopie van catacomben in Rome – is altijd al een unieke ervaring, maar wij gingen er onthaasten. Om preciezer te zijn: spiritueel onthaasten tijdens de stiltewandeling ‘Silentium’ door de krochten van de catacomben.

Meditatieleraar Frans Ingenhut van House of Balance verwelkomde ons, samen met een paar andere dames (mannen zijn trouwens ook welkom), bij een groot hek waarachter onze reis door de stille duisternis zou beginnen. Toen de houten poort van de grot dichtsloeg was er na een tijdje alleen nog een klein kaarsje zichtbaar in de verte. Bijna verblind door het eindeloze duister baan je je weg naar het licht. Tijd en ruimte ervaar je heel anders in deze serene omgeving. Gedurende de tocht wordt er gespeeld met het feit dat, door het volledig ontbreken van licht en geluid, al je zintuigen op scherp staan.

Silentium in de gangen van Museum de Romeinse Katakomben is een heel aparte ervaring, en ook de ontspanning die je voelt na een bezoek aan Thermae 2000… het is moeilijk in woorden uit te drukken. Wij raden je daarom van harte aan: ervaar Valkenburg als ware bron van ontspanning vooral lekker zelf. Geniet ervan!

Liefs, Jenneke en Leonie