Jenneke bezoekt Valkenburg Adventure

Gááf: mountainbiken door de grotten!

‘Ondergrondse belevingen’, staat er op de website van Valkenburg Adventure. Nou, een beleving was het zeker. Op een mountainbike door de donkere Sibbergroeve heen kneuren (dat is Limburgs voor ‘crossen’), achter gids Toine aan, met een lampje en drie vrienden. “Stel, je raakt de groep kwijt, blijf dat precies staan waar je staat, anders vind ik je nooit meer terug,” aldus Toine. En nooit, is best lang, in een grot zonder licht en eten. Ik zag mijn zieltje al kruipen.

Bekijk de vlog!

Eenmaal beneden was alle spanning snel weg. Het was eigenlijk helemaal niet eng, dat grotbiken, het was juist leuk! Je fietst door eeuwenoude ondergrondse gangenstelsels (de grootste van Europa!) van mergel, wetende dat hier ooit mensen werkten om mergel te winnen. Tussen en onder de heuvels van Valkenburg aan de Geul kun je verschillende grotactiviteiten beleven. Van wandelen en fietsen tot klauteren en kruipen… je maakt het zo gek als je zelf wilt. Maar wat vooral leuk hieraan is, is om het te doen met een groepje vrienden of collega’s. De voorste fietser roept bijvoorbeeld de naam van de allerlaatste tegen de volgende. Elke fietser roept bij het horen van die naam ook hardop die naam totdat het geroep de achterste fietser bereikt, die vervolgens via de terugweg aangeeft dat hij er nog is en dat de groep nog compleet is. Ondertussen moet je bukken voor lage plafonds en je balans houden over kiezelpaden. Heerlijk! Lachen bovendien.

Gelukkig had ik Nick, Rick en Isabelle bij me en offerde Nick zich op om als laatste te gaan. Fjieuw! ;)

Na een uur of twee onder de grond, waar het heerlijk koel was vergeleken met boven, mochten we de helmpjes weer afzetten en terug naar de bewoonde wereld.

Liefs, Jenneke