Limburgse gastvrijheid tussen de appelbomen

Op zoek naar een landelijke plek waar je even helemaal kunt wegdromen tussen de heuvels en appelgaarden? Waar je een warm welkom krijgt? En kinderen zich prima vermaken? Welkom op de Boerderijcamping De Zonnehoeve van de familie Brouwers! Op een centrale plek in het Heuvelland, maar dan nét buiten de drukte, op zo’n 2 km van het centrum van Valkenburg aan de Geul. Sinds 1 juli 2020 beschikt dit vakantieoord naast de 6 vakantiewoningen over een mini-camping. Met veel natuur en ruimte, een supervriendelijke gastfamilie én genoeg te spelen!

Warm welkom

Wij melden ons bij de receptie in het woonhuis van de familie Brouwers. Trotse eigenaar Wiel laat ons persoonlijk de terrassencamping met het spiksplinternieuwe sanitair gebouw en de kampeerplaatsen zien. Vanaf vrijwel elke kampeerplaats kijk je op de appelgaarden in de Limburgse heuvels. Onze dochter is onder de indruk van het zwembad, de speeltuin én de paarden.

Ruime kampeerplekken

Dit weekend kamperen wij op een comfortplaats. Ons VW busje is niet zo groot, dus we genieten van zeer veel ruimte. Handig voor onze cavia’s, die voor het eerst mee op vakantie zijn, en hierdoor iedere dag kunnen genieten van een vers stukje gras. De comfortplaatsen beschikken over een picknicktafel, waar je gebruik van kunt maken tijdens je verblijf. Ondanks dat wij natuurlijk zelf ons meubilair bij ons hebben, is het eten aan een picknicktafel toch net iets gezelliger! De mini-camping staat dit zomerse weekend helemaal vol. Doordat er maar een beperkt aantal campingplaatsen zijn en de kampeerplekken zo ruim zijn opgezet, heb je niet het gevoel dat de camping vol staat.

Genoeg te doen voor elke leeftijd

Animatie mis je niet op deze camping, want er is veel te doen voor kinderen. Het uitgestrekte terrein biedt volop ruimte om te spelen. Er is een voetbalveld, volleybalveld, een speeltuin met onder andere trampolines, schommel, glijbaan en zandbak. In een rek van fruitkisten (hoe toepasselijk voor een fruitteeltbedrijf) staat leuk buitenspeelgoed dat je mag gebruiken zoals stelten, steps en traptractoren. Ook bij slecht weer hoef je je niet te vervelen. In de recreatieruimte kun je sjoelen, biljarten, tafelvoetbal doen, een boekje lezen, of favoriet van mijn dochter: pingpongen. Vriendjes en vriendinnetjes waren snel gemaakt, waardoor wij als ouders ook echt even konden relaxen. En door het goede wifibereik, kon ik alvast beginnen met het schrijven van deze blog!

Verwarmd buitenzwembad

Bijna een must voor 8-jarigen: een zwembad! Camping de Zonnehoeve beschikt over een verwarmd buitenzwembad met een speciaal peuterbad en een dieper zwembad met glijbaan. Niet heel groot, maar groot genoeg om even heerlijk te plonzen. Onze dochter was hier in ieder geval de hele dag zoet. Ook hier kun je gebruik maken van ligstoelen, zwembanden en ander waterspeelgoed dat al voor je klaar ligt.

Rondleiding door de fruitgaarden

Wiel geeft regelmatig een rondleiding door zijn appelgaarden. Hij vertelt met een groot enthousiasme over de appelbomen en alles wat er komt kijken bij een fruitteeltbedrijf. We zien de koelcellen waar de appels bewaard worden en leren over de weg die de appel aflegt van het veld tot aan de fruitschaal thuis (alhoewel we leren dat je appels in de groentelade van je koelkast moet bewaren en dus niet op de fruitschaal). Wij zijn onder de indruk en een appel zal voortaan nog beter smaken! Het leuke is dat je de appelsap van de appels uit de fruitgaard van Wiel en Anita op de camping kunt kopen. In een literfles, maar ook in een handige ‘appeltap’ van 5 liter. Hoe bijzonder is het om de appelsap te drinken van de appelbomen waar je op uitkijkt! Lokaler kan niet! En zo’n 5 liter pak blijkt heel snel leeg te zijn 😊!

Paardrijden met dochter Karin

Zo gepassioneerd als Wiel is over hun appelgaard, zo gepassioneerd is dochter Karin over haar paarden. Een geluk voor onze dochter! Onder begeleiding van Karin mag ze namelijk een rondje op het paard over de camping rijden! De volgende dag mogen de kinderen die dit willen Karin helpen met het verzorgen van de pony. Ze vertelt leuke weetjes en legt uit hoe je een paard het beste kunt verzorgen. Als beloning mogen ze nog een rondje rijden langs de appelgaard. Voor mijn dochter kon de dag niet meer stuk!

Fijne extraatjes

In het spiksplinternieuwe verwarmde sanitair gebouw vind je toiletten, douches en heel prettig: een familiedouche. Ook staat er een wasmachine, droger, strijkplank, magnetron, koelkast en diepvries die je kosteloos kunt gebruiken. Hier kun je dan meteen je broodjes in bewaren, want de camping heeft geen broodjesservice.

Het bos in of naar Valkenburg

Vanaf de camping loop je zo het bos in. Houd je meer van bedrijvigheid? Het is zo’n 2 km te voet of met de fiets naar het centrum van het altijd gezellige Valkenburg aan de Geul. Ook Maastricht en andere bezienswaardigheden in Zuid-Limburg zijn vanuit hier makkelijk te bereiken.

Wij voelden ons heel welkom

Wiel en Anita proberen zoveel mogelijk mee te denken met hun gasten. Ze doen er alles aan om je je thuis te laten voelen en het iedereen naar de zin te maken. Wij hebben genoten van hun oprechte gastvrijheid en de kans om een kijkje te nemen in hun fruitteeltbedrijf. Wij komen heel graag nog een keertje terug!