Kasteel Doenrade Voorkant Fleur

Avondje in de wolken bij de Sterrenwacht en Kasteel Doenrade

Onlangs kreeg ik, Fleur van liefsuitlimburg.nl, de kans om er een vrijdagavond op uit te trekken met mijn vriend en weg te dromen (letterlijk en figuurlijk) tijdens een speciaal uitje in onze regio. Een bijzondere ervaring, romantisch met z'n tweetjes of gezellig met de kids. 

Sterrenhemel

Elke avond met helder weer kunnen wij minutenlang staren naar de sterren die vanuit onze tuin te zien zijn. Ik begin zelfs wat sterrenbeelden te herkennen. Oké, toegegeven we hebben ook een speciale app geïnstalleerd die daar een handje bij helpt, maar toch. Een tripje naar de Sterrenwacht op de Brunssummerheide klonk ons dan ook als muziek in de oren. 

Ons bezoek vond plaats op een vrijdagavond, het moment dat de organisatie standaard haar deuren opent voor publiek. En wat is dan heerlijker om vanuit daar door te kunnen rijden naar een gespreid bedje in een prachtig kasteel? Niets toch?! Een nachtje in het vlakbij gelegen Kasteel Doenrade zou luxerwijs volgen. 

Ruimtereis

Er zijn verschillende activiteiten die je als bezoeker kunt doen bij de Sterrenwacht. Zo begonnen wij met een virtuele ruimtereis in een apart zaaltje met een groot scherm voorin. We ‘vlogen’ onder leiding van een van de vrijwilligers door het melkwegstelsel, dat wel 200 miljard sterren bevat, en we bekeken het heelal van bovenaf.

 

Telescoop

Hierna was het tijd om een kijkje te nemen bij de grote telescoop. Dit indrukwekkende apparaat bevindt zich onder een koepel, die open kan bij goed weer om daadwerkelijk de sterren van dichtbij te bekijken.

Expositie

Toen restte ons alleen nog de expositie, die je op diverse, interactieve manieren dingen leert over de sterrenhemel. Zo kun je kijken hoeveel sterrenbeelden je herkent aan de hemel, in de zon staan (letterlijk), komeetstaarten laten wapperen en ga zo nog maar even door. Ook heel leuk om te doen met kinderen dus, maar stiekem ben ik er zelf ook niet vies van.

Na kletsen

Na afloop dronken we een kopje thee en kletsten we nog wat na met de vrijwilligers. We zijn een unieke en interessante ervaring rijker. De Sterrenwacht is elke vrijdagavond open voor publiek vanaf 19.30 tot +/- 23.00u en vanaf de lente tot aan het najaar ook regelmatig op zondag. Bezoekers ouder dan 6 jaar betalen € 4,- entree.

 

Kasteel Doenrade

Zoals gezegd hadden wij hierna nog een leuke bestemming op de planning. We stapten in de auto en reden naar Kasteel Doenrade (met de auto ongeveer 11 min.). We kwamen aan bij een haast koninklijke poort en reden via een pad op het kasteel af. Een sprookjesachtig gezicht.

 

Expositie

We gingen naar de lobby om in te checken. Hier is tevens een soort huiskamer ingericht om tv te kijken of een drankje te nuttigen. De receptioniste liep met ons mee door het kasteel naar onze kamer. Dit bleek de bruidssuite! Wauw, dat zagen we niet aankomen. Een authentieke, grote kamer met veel ouderwetse ramen en houten balken maar ook een splinternieuwe, ruime badkamer met neonlicht en bubbelbad(!). 

 

 

Culinair genot

We besloten eerst nog even rond te neuzen in en om het kasteel om vervolgens aan te schuiven voor een hapje in het, sfeervol ingerichte, restaurant. Hier genoten we even later van een luxe diner. Uiteraard hebben we na afloop het bubbelbad even geprobeerd, ook een absolute aanrader.

 

 

 

's Ochtends werden we uitgerust wakker, nog steeds verbaasd over de mooie kamer waarin we ons bevonden. Uiteraard zijn er verschillende kamertypes beschikbaar voor ieder gezelschap. We pakten onze spullen en liepen naar beneden om nog even te genieten van een uitgebreid ontbijt.

 

Wij hebben dit gecombineerde uitje als heel relaxed en bijzonder ervaren, we waren echt even in de wolken.

 

Zou je graag meer willen lezen over dit bijzondere hotel en dingen die er in de buurt te doen zijn? Lees dan mijn blog op het platform www.liefsuitlimburg.nl. Veel plezier!

 

Liefs,
Fleur