Limburg Lonkt Herfstwandeling Auberge De Smockelaer Bregblogt

Huiselijke gastvrijheid en een frisse herfstwandeling

Ken je dat? Soms ben je zó toe aan een nachtje weg uit je vertrouwde omgeving. Zo’n tripje is goed om je interne batterij weer even lekker op te laden. Dat je niet ver hoeft te gaan ontdekte Breg tijdens een minivakantie in het Limburgse Heuvelland bij Auberge de Smockelaer in Slenaken!

Een nachtje weg is voor mij altijd een feestje. Ik ben gek op hotels en vakantiehuisjes en knijp er dan als het even kan ook een aantal keer per jaar lekker tussenuit. Soms is 24 uur al meer dan voldoende om mijn batterij weer helemaal op te laden.

 

Auberge de Smockelaer
Dit keer mag ik samen met vriendin Monique gaan genieten van de gastvrijheid van Auberge de Smockelaer. Een prachtige 18e-eeuwse hoeve die midden in de Limburgse heuvels ligt. Je vindt er een knus restaurant (mét open haard!), drie vakantiewoningen en ‘t Vakwerkhuys, dat wordt gebruikt voor vergaderingen, feesten en partijen.

Eigenaars Maurice en Monique Loo zijn trots op hun mooie domein en ze vertellen ons graag alles over al hun mooie huizen. Huizen? Jazeker, want buiten de Smockelaer hebben ze in Mechelen, Teuven en Schweiberg ook nog werkelijk prachtige vakantiehuizen. Twee daarvan hebben zelfs een inpandig zwembad, hoe leuk is dat!

 

Overnachten in de Poel
Wij mogen overnachten in de Poel, een van de drie vakantiehuizen in de hoeve. In het huis zijn negen kamers, een grote woonkamer en een keuken. Wanneer het niet als geheel wordt verhuurd, kun je de kamers los boeken op basis van een Bed & Breakfast formule. We kiezen voor een lichte kamer op de eerste verdieping, met uitzicht op de weilanden én België. Want, dat is ook leuk om te weten: de Belgische grens ligt op slechts 100 meter afstand van de Smockelaer. Je zit dus echt in het diepe zuiden van Nederland!

Onze tweepersoonskamer is van alle gemakken voorzien. Alle kamers hebben eigen sanitair, dat is ook heel fijn als je het hele huis afhuurt met familie. De boxspringbedden zijn heerlijk zacht en we voelen ons meteen thuis.

 

Wandelen in het heuvelland
Voor we de kans krijgen om met onze luie billen op het bed te ploffen besluiten we om lekker een stuk te gaan wandelen. De herfst is volop in actie, gelukkig doet het zonnetje op deze dinsdag goed haar best om ons nog een beetje te verwarmen.

Eigenaresse Monique stippelt samen met ons een leuke route uit op de kaart. Een stukje bos en vooral veel mooie vergezichten, precies goed! We lopen vanaf de Smockelaer in een kwartiertje zo het bos in. Onderweg zien we niet alleen prachtige uitzichten, maar ook het kraakheldere water van rivier de Gulp en zelfs pasgeboren kalfjes op Hoeve Karsveld! Onze route brengt ons namelijk dwars door de weilanden waar de paarden en koeien van Hoeve Karsveld gemoedelijk staan te grazen. Ik denk dat wij het spannender vonden om ze te passeren dan dat zij dat vonden!

 

Aan het einde van de wandeling volgt nog een klim naar boven, vanwaar we opnieuw genieten van het mooie uitzicht. Ik woon inmiddels ruim 19 jaar in Maastricht en het Limburgse uitzicht verveelt nog steeds niet. Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat dit ooit gaat gebeuren…

Tijd voor culinaire verwennerij!
Na de wandeling van zes kilometer zijn we wel toe aan een lekker hapje en drankje. We kunnen zo aanschuiven in de Auberge, waar we genieten van het Smockelaer menu. Drie gangen feest op je bord, waarbij wordt gewerkt met lokale producten.

 

We zijn heel eensgezind en kiezen allebei voor gamba’s, gevolgd door een malse biefstuk met truffelsaus. Met moeite hebben we nog een plekje vrij voor het dessert, heerlijke wentelteefjes met warme appeltjes. De verrukkelijke witte wijn die we erbij drinken komt van Wijngoed Fromberg in Voerendaal.

 

Oogjes dicht…
Na de maaltijd en de pittige wandeling zijn we rijp voor ons bed. We kijken nog wat tv en kletsen nog heel wat uurtjes over deze fijne dag. De volgende ochtend worden we rond 8.00 uur uitgerust wakker. Als je zelf ook kinderen hebt weet je dat dit echt ontzettend uitslapen is op een doordeweekse dag! Eenmaal gedoucht en aangekleed, schuiven we zo weer aan in de Auberge, waar een uitgebreid ontbijt op ons wacht.

 

Met volle buiken, een opgeladen batterij en nieuwe inspiratie en energie stappen we weer in de auto. Een nachtje weg in Limburg is áltijd een goed idee!