Zo is winter toch leuk: kerstmarkten

Het is weer zover… winter. Eigenlijk ben ik geen wintermens. Geef mij maar het voorjaar en de zomer. Lekker erop uit met ons VW busje. Maar ja, deze staat inmiddels gepoetst en wel in de winterstalling (altijd een hele klus). Gelukkig zijn er ook genoeg leuke dingen om te doen in de winter, dat maakt het iets makkelijker.

Eén van mijn favorieten is kerstmarkten bezoeken. Het is dé manier om in de kerstsfeer te komen.  De mooi verlichte kraampjes, de sfeer, de heerlijke geuren, gezellig aan de Glühwein… En laat Zuid-Limburg nu ook nog eens de ideale uitvalsbasis zijn om kerstmarkten te bezoeken!

Op een zaterdag ga ik gezellig shoppen in Aken, op 10 minuten rijden van Parkstad. Samen met een vriendin bezoek ik deze gezellige Duitse kerstmarkt. Wist je dat kerstmarkten zijn oorsprong in Duitsland vinden? Zover bekend werd in 1384 de eerste ‘Weihnachtsmarkt’ in Duitsland georganiseerd. Ook toen al werden deze markten georganiseerd om wat gezelligheid in de donkere dagen voor Kerst te brengen. Mijn favoriete Duitse Kerstmarkten zijn Aken, Monschau en Keulen.

In Aken bevindt zich de kerstmarkt in de omgeving van het stadshuis. Het is er altijd gezellig druk. De mooi verlichte kerststalletjes met leuke spulletjes voor in huis. De heerlijke geuren van typisch Duitse currywurst, ‘reibekuchen’ en  kruidige Glühwein… Deze winter zijn de Flammkuchen duidelijk een trend. Behalve de kerstmarkt, kun je ook leuk (kerst)shoppen in Aken. Het kost ons moeite om ons niet te laten verleiden tot een geheel nieuwe kerstboomdecoratie!

De typisch Duitse lekkernijen kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan! We kiezen voor heerlijke ‘Reibekuchen’ traditioneel geserveerd met appelmoes. En warmen even later op met een glas Glühwein!

De kerstmarkt in Monschau is ook een aanrader. Dit sfeervolle dorpje bezoek ik ook regelmatig in de zomer vaker met ons busje, omdat het prachtig gelegen is. Ook Keulen is de moeite waard, maar de markt is verspreid over het centrum (dit betekent dus meer lopen) en ligt iets verder weg.

Christmas Parade Valkenburg: succes verzekerd bij kinderen

Vaste prik: jaarlijks samen met mijn dochter en in Valkenburg woonachtige broer de Christmas Parade in Kerststad Valkenburg! Op woensdag- en zaterdagavond trekt de Christmas Parade door het centrum. Reserveer op tijd een plekje op een van de gezellige verwarmde terrassen en je kunt genieten van een betoverende optocht van verlichte praalwagens en dansende kinderen. Mijn dochter kijkt ieder jaar weer met open mond. Als je een kerstmarkt in een unieke entourage wilt ervaren, is deze Kerstmarkt in de grotten sowieso een aanrader. Daarnaast is Valkenburg ook echt heel leuk voor kinderen. Alles, maar dan ook werkelijk alles is in kerstsfeer. Favoriet van mijn dochter is de zingende Kerstboom.

Winterkamperen

Helaas laat ons busje het niet toe, maar mocht je over een goed uitgeruste camper beschikken, dan is er nog een leuke tip: Winterkamperen! In Valkenburg is Camping Den Driesch tot Kerstavond geopend. Vanuit hier loop je zo het centrum in en bezoek je makkelijk de vele kerstactiviteiten. En wees niet bang, je staat hier echt niet alleen. Deze camping is in deze periode erg geliefd bij toeristen die speciaal voor de kerstmarkt in de grotten komen.

Houd je van meer rust en zoek je een plek vlakbij Aken? Camperplaats Landgraaf (Camping De Watertoren), gelegen in het prachtige Rimburgerbos, is het gehele jaar geopend. En voor diegenen die het kampeergevoel niet willen missen, maar niet over een camper beschikken, zij verhuren ook stacaravans. Breng dan ook meteen een bezoek aan SnowWorld Landgraaf voor de ultieme winterbeleving! Ook als je niet kunt/wilt skiën de moeite waard. Je waant je hier echt in een Oostenrijkse après-ski hut! Probeer eens de kaasfondue!