Laura bezoekt… MergelRijk

Wie dacht dat (mergel)grotten niet geschikt waren voor kinderen heeft het helemaal mis! Sinds een aantal jaar is, vlak naast de Steenkolenmijn, MergelRijk gevestigd. In deze bijzondere mergelgrot kunnen jong en oud, op een moderne manier, kennis maken met de wereld van mergel(sculpturen), grotten en eeuwenoude fossielen.

Bekijk de vlog!

Voor iedereen, maar speciaal voor kids: bekijk Laura's vlog!

Dat MergelRijk aan de kids gedacht heeft, wordt al meteen bij aankomst duidelijk! De kinderen ontvangen bij de balie een speurtocht. Deze speurtocht bestaat uit een aantal vragen, waarvan de antwoorden in MergelRijk te vinden zijn. Als kinderen deze speurtocht correct invullen en inleveren, ontvangen ze aan het einde van hun bezoek een echt mergeldiploma. Dit is natuurlijk perfect om kinderen, op een voor hen interessante manier, de wereld van mergel en grotten te laten ontdekken. En nog leuker: Ze kunnen zichzelf ermee entertainen! Terwijl mama en papa dus in alle rust de sculpturen bewonderen, kunnen de kids bij hetzelfde sculptuur de antwoorden op hun speurtochtvragen vinden!

MergelRijk vertelt echt werkelijk alle facetten van Mergel, op vele verschillende manier. Zo zijn er vele mergel-/zandsculpturen te bewonderen, zijn er verschillende tablets met quizvragen/filmpjes, is er een échte grotbioscoop en als kers op de taart: Kun je in het mergelatelier zélf een blokje mergel bewerken. Deze afwisselende combinatie met interactieve elementen, is natuurlijk ideaal voor de spanningsboog van kinderen. MergelRijk heeft haar activiteiten afgesteld op alle leeftijden. Ze spreken kinderen aan, op manieren waarop kinderen tegenwoordig gewend zijn om aangesproken te worden, zoals het gebruik van tablets met quizzes/filmpjes. Dit werkt zeer prikkelend op kinderen!

De kers op de taart is voor veel kinderen het bezoekje aan het mergelatelier. In deze workshopruimte krijgen alle bezoekers de kans om zelf aan de slag te gaan met een stukje mergel. Zo kunnen ze hun opgedane kennis & inspiratie omzetten in een mooi kunstwerkje. Een fantastische manier om kinderen enthousiast te maken over wat ze gezien hebben & ze te tonen dat het helemaal niet zo makkelijk is om een mooi mergelsculptuur te maken! Een mooie manier om dus doorzettingsvermogen en creativiteit te stimuleren! En natuurlijk een mooi souvenirtje van de Valkenburgse mergelgrotten.

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in MergelRijk! Zo is er een fossielen- en mijnmuseum, kunnen jullie een film van de Zandtovenaar bewonderen én zijn er leuke kinderfeestjes te boeken in MergelRijk! Kort samengevat kunnen we zeggen: MergelRijk is een echte aanrader voor ouders die hun kinderen op een leuke, interactieve manier meer willen bijleren over geschiedenis van mergel, grotten, Valkenburg en fossielen! Wil je meer informatie over MergelRijk of graag een bezoekje brengen aan deze bijzondere mergelgrot? Bekijk dan deze website: http://www.mergelrijk.nl/