Continium Museum

De 'NEMO' van het Zuiden

Afgelopen jaar realiseerde Kerkrade een spectaculair terrein van 3 bijzondere musea. Het design museum Cube, ‘omgekeerd planetarium’ Columbus en interactief museum Continium. Hoge ambities met bijbehorende investeringen. Maar de bezoekersaantallen van het afgelopen jaar vielen tegen. Hans Gubbels, directeur van de 3 musea, geeft in Dagblad De Limburger (artikel van 19-12-2016) aan dat het museum toch minder op het netvlies van mensen is geraakt dan gehoopt. Als marketeer ben ik natuurlijk zeer geïnteresseerd waarom mensen de weg naar dit museumplein niet weten te vinden. Eerst maar eens zelf ervaren hoe het museum is.

Gezellige drukte

Op een donderdagmiddag in de schoolvakantie is het nog moeilijk om een parkeerplaats te krijgen. Met tegenvallende bezoekerscijfers in de vakanties lijkt het dus wel mee te vallen. Het uiterlijk van de musea is spectaculair. De drie musea zijn ieder ondergebracht in een primaire vorm, namelijk een bol, een balk en een kubus. Het geheel oogt zeer futuristisch en vormt een fantastisch beeld. Mede hierdoor heb ik deze locatie eerder ook uitgekozen voor foto’s voor mijn website. Neem echt even de tijd om de locatie van meerdere hoeken te bekijken als je van architectuur houdt. Aandacht trekt dit terrein wel, hier kan het volgens mij niet aan liggen.

Aangezien het schoolvakantie is en ik maar beperkte tijd heb, kies ik ervoor om alleen het Continium te bezoeken. Tot en met 3 december 2017 is hier een Lego tentoonstelling te zien en laat mijn dochter nu fanatiek bouwer en Lego fan zijn…dat komt mooi uit!

Bij de kaartverkoop en in het museum is het gezellig druk. Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis, dus we hebben geluk. Tip: kijk voor jouw bezoek even op de website, als je een e-ticket koopt krijg je 1 euro korting op de toegangsprijs.

Interactieve tentoonstelling

Het museum bestaat uit een gedeelte waar een vaste tentoonstelling te bezoeken is en de tijdelijke Lego tentoonstelling. Daarnaast is er nog een labgedeelte waar je proefjes kunt doen en kunt knutselen. Mijn dochter wilt het liefst meteen naar de Lego tentoonstelling, maar ik wil toch eerst de vaste tentoonstelling bekijken. We starten met het Time Wrap theater. In dit ronde theater word je meegenomen in de evolutie. Een mooi verhaal, maar voor een 4-jarige nog te moeilijk om er veel van te begrijpen. Maar ze heeft evengoed genoten, want zo’n ronddraaiend karretje en overal film om je heen is erg spannend.

De tentoonstelling is ingedeeld in verschillende onderdelen rondom wetenschap en techniek waar je zelf mag bepalen in welke volgorde je erdoor heen loopt. Het interactieve component komt steeds terug. Je mag het zelf ontdekken, zelf ervaren en zelf doen. Met name voor kinderen is dit erg leuk. Knap hoe ze ‘taaie theorie’ tot beleving hebben omgetoverd. Niks, geen saai museum. Het is leuk om de uitbundige reacties van de kinderen te zien en te horen. Wij verwonderen ons met name over de onderwerpen die makkelijk uit te leggen zijn. Hoe mensen vroeger kookten, de draaitelefoons van vroeger (gek genoeg heeft ze al heel snel door hoe het werkt), maar ook het menselijk lichaam spreekt erg tot de verbeelding (heb ik dat ook mama??).

De vaste tentoonstelling is vooral interessant voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. Doordat je veel mag doen en interactief aan de slag gaat, krijg je alleen al in dit gedeelte makkelijk een paar uur om. Je zou het museum kunnen vergelijken met het populaire science museum NEMO in Amsterdam. Alleen een stukje kleiner en daardoor meer behapbaar. Echt een aanrader voor een dagje uit als het weer wat minder is.

Aanrader: Legotentoonstelling, nog te zien tot 3 december 2017

Als echte Legofanaat is dit voor mijn dochter een paradijs. Het museum heeft een levensgrote Legostad gebouwd. Hier kun je doorheen wandelen en bij ieder thema aan de slag. We starten op de bouwplaats voor de kleinsten. Hier is een speciale hoek met een grote kraan en grote legoblokken. De bouwhelm gaat meteen op en bouwen maar! Ik krijg mijn dochter bijna niet meer mee.

Na een tijd spelen kunnen we dan door naar het Cupcake café. Hier kun je Lego cupcakes bouwen. De ruimte is roze en paars, dus valt zeer in de smaak bij kleine meisjes. Al snel wordt de aandacht getrokken door een heuse discodansvloer. Hier moet je springen op de verlichte blokken in alle kleuren. In combinatie met de muziek is dit een erg leuk en actief spelletje. In de hoek kun je grappige foto’s maken en samen bouwen aan een grote Lego Continium plaat.

In het Cinema gedeelte kun je een animatiefilm bekijken over de ontstaansgeschiedenis van Lego. Helaas lokken de Legoblokken te zeer en weet ik nu alleen dat het allemaal begonnen is met houten speelgoed. De overgang naar plastic blokjes is dus nog steeds een mysterie voor mij. Jammer dat ik net dat cruciale omslagpunt gemist heb. Wij gaan dus meteen door naar het Garagegedeelte. Je kunt hier jouw eigen race auto bouwen en vervolgens laten racen op de schans of echt laten meedoen aan een wedstrijd!

In de Fabriek kun je stevige torens bouwen en testen of ze niet omvallen, bruggen bouwen en nog meer bouwen. De ingenieuze knikkerbaan die je zelf kunt starten wordt ook driftig gevolgd. Daarnaast kun je in het schoolgedeelte je naam achterlaten in Lego, ingewikkelde spelletjes doen en op diverse manieren bouwen met Lego.

Voor ouders en opa’s en oma’s is het leuk om de evolutie van Lego door de jaren heen te zien. Erg herkenbaar die vormen uit de jaren ’80! Daarnaast hangen er schilderijen op, gevuld met de verschillende legopoppetjes. Erg leuk om te zien en we hebben (volgens opdracht) ook een paar dezelfde gevonden!

Ook binnenkort een Volkswagen busje te zien

Jammer dat er niet meer bekendheid wordt gegeven aan de tijdelijke thema’s van de Lego tentoonstelling. Ik kom er namelijk toevallig achter dat er in april/mei een grote Volkswagen Transporter T1 bus wordt nagebouwd! Hadden we dat geweten…misschien dat we dus nog eens terug komen in mei.

Echt een aanrader

Met gemak hebben we in het Continium de hele middag om gekregen. Ik kreeg mijn dochter bijna niet meer mee naar huis. De tijd was eigenlijk te kort, zo zijn we niet eens in de labs geweest waar je kunt knutselen en experimentjes doen. Al denk ik dat ook dit het leukste is voor kinderen vanaf 5 jaar.

Met mijn bezoek heb ik in ieder geval al een fan van het Continium gecreëerd. Zodra we in de auto zitten vraagt ze: Wanneer gaan we weer bouwen mama?

Mocht het dus een keer slecht weer zijn (komt ook in Zuid-Limburg helaas wel eens voor), dan is dit een hele leuke dagbesteding. Het Museumplein, met haar 3 musea ligt in Kerkrade en is makkelijk bereikbaar. Het treinstation en bushalte Kerkrade-Centrum liggen voor de deur. Daarnaast is er een gratis parkeerplaats. Kijk voor meer informatie op www.continium.nl

En die bezoekersaantallen?

Aan de inhoud van het museum kan het niet liggen. Bezoekers die ik spreek zijn enthousiast. Toch is er nog veel onbekendheid. In mijn omgeving merk ik ook dat veel mensen niet goed weten wat er nu precies te zien en te doen is. Ook de Lego expositie is bij velen onbekend. Een gemiste (marketing)kans! Volgens het artikel in Dagblad De Limburger werken de musea aan een ‘aanvalsplan’. Ik ben benieuwd, want er ligt genoeg potentie! En anders werk ik natuurlijk graag een voorstel uit voor dit museumpareltje :)