Met de omvangrijke en unieke tentoonstelling Goed Fout - De Zeven Hoofdzonden in beeld geeft het Bonnefanten een uniek beeld van goed en kwaad in de kunst uit de lange zestiende eeuw (1450-1650).
Centraal staat de vermaarde prentserie naar Pieter Bruegel de Oude waarin het kwaad wordt verbeeld: De Zeven Hoofdzonden uit 1558. Rondom deze prentreeks toont het Bonnefanten zijn voorlopers en inspiratiebronnen, werken van tijdgenoten en navolgers die dezelfde thema’s -hoogmoed, luiheid, gulzigheid, afgunst, woede, lust en hebzucht- verbeelden.
Van toegankelijke, goedkope verbruikskunst tot kostbare verzamelaarsstukken. Goed Fout: De Zeven Hoofdzonden in beeld is mogelijk dankzij de ruimhartige toezegging van ruim 80 diverse kunstwerken door meer dan twintig nationale en internationale bruikleengevers.
Bruegels tijd was er een van klimaatextremen met zeer koude winters en slechte zomers, van oplaaiende epidemieën en gewelddadige uitspattingen van religieus extremisme. Een tijd die verbazingwekkend veel lijkt op die van nu.
Daarom lenen die Zeven Hoofdzonden uit de zestiende eeuw zich bijzonder goed als spiegel om op de eigen tijd te reflecteren. Welke vorm zouden de zonden vandaag de dag krijgen, volstaat het rijtje van zeven nog wel?
In een audiotour verkennen zeven vertellers de rol van de hoofdzonden in de wereld van nu. Van #metoo tot klimaatproblematiek, van de christelijke traditie tot boeddhistisch gedachtegoed. In die reflectie word je uitgenodigd om zelf ook kleur te bekennen, je eigen zonden op te biechten en hoofdzonden te definiëren.
Leading image: Pieter van der Heyden naar Pieter Bruegel I, Wellust / Luxuria, (detail), 1558, gravure, 226 x 295 mm. Collectie Rijksmuseum, Amsterdam, Schenking van P.C. van Kerckhoff, Den Haag. Foto Rijksmuseum, Amsterdam.