Detail

Archeologisch Museum Stein

Archeologisch Museum Stein: tijdreizen vanaf de Bandkeramiek; 6.000 jaar bijzonder begraven!

In 2017 is het Archeologisch Museum Stein compleet vernieuwd. Als Archeologisch Museum Stein besteedt het vanaf augustus 2017 aandacht aan de vele en gevarieerde manieren waarop de mensen omgaan met dood en begraven door de eeuwen heen.

Deze onderwerpen worden geïllustreerd met archeologische voorwerpen die in graven uit verschillende perioden zijn gevonden. De meesten komen uit Stein en omgeving. Veel ervan zijn in het begin van de vorige eeuw verzameld door dokter Beckers en Pater Munsters en andere zijn aan het museum geschonken door medewerkers en particulieren.

Kern van de expositie is een graf dat rond 3400 voor Christus is aangelegd en in 1963 bij opgravingen werd ontdekt. De vloer van het graf was gemaakt van grote keien uit de Maas. Op die vloer lagen de verbrande beenderen van de doden van de boerengemeenschap die hier woonde. Wie de mensen van deze 'Steingroep' waren, is nog steeds onderwerp van onderzoek.

Ze waren een klein onderdeel van een cultureel fenomeen uit de tijd dat grote delen van Zuidwest-, West- en Noordwest- Europa omvatte. Het was de tijd dat de mensen graven en andere monumenten bouwden van grote stenen. Maar nergens anders is ooit een graf als dat van Stein gevonden, niet in Nederland en niet in het buitenland.

Daarnaast zijn grafinventarissen te zien uit een oudere fase van de nieuwe steentijd, uit de late bronstijd, vroege ijzertijd de Romeinse periode, de Merovingische periode en de vroege middeleeuwen. Al deze graven en de begrafenissen hebben hun eigen, bijzondere karakter. Ze worden in de expositie toegelicht door middel van films en informatiepanelen.
+7

Openingstijden


Je kunt voor de actuele openingstijden de website van het museum raadplegen.
Entree: € 4,50 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Toegankelijkheid


Het Archeologiemuseum is rolstoel toegankelijk

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Archeologisch Museum Stein. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!