Welkom in Valkenburg aan de Geul

Veelzijdig en veilig

Welkom in vestingstad Valkenburg! Ga goed voorbereid op pad, kijk hier waar je het beste kunt parkeren.

Valkenburg: kloppend hart van het heuvelland

Verscholen tussen de mosgroene heuvels, in het hart van het beschermde natuurgebied Heuvelland, flonkert het mergelstadje als middelpunt, met haar rijke toeristische traditie: al meer dan 135 jaar een grote trekpleister. Rondom de indrukwekkende kasteelruïne en boven de eeuwenoude gangenstelsels ligt de charmante, middeleeuwse stadskern vol terrassen en winkeltjes. Omringd door een 5-sterrenlandschap zijn rust en natuur nooit ver weg.

 

 

Tour de France Femmes 2024

Op woensdag 14 augustus is Zuid-Limburg - en Valkenburg in het specifiek - het decor voor de 4e etappe van de Tour de France Femmes. 

Valkenburg aan de Geul heeft natuurlijk een naam om als strijdtoneel te fungeren in belangrijke wedstrijden. Zo was het Geulstadje al viermaal het decor voor een wereldkampioenschap en deed de Tour de France tweemaal Valkenburg aan. Deze sportzomer mag Valkenburg de Tour de France Femmes aan het rijtje toevoegen.

Bezoek de fanzone, waan je in de wereld van een topsporter op het belevingsplein, wandel de etalageroute of bekijk de expositie 'Nederlandse vrouwen in de wielersport door de jaren heen'. Jij bent er toch ook bij om dit wielerspektakel te aanschouwen? Er zijn zelfs speciale acties met Arriva en NS.

KLM huisje 104: Station Valkenburg

Ter gelegenheid van de 104e verjaardag van KLM, onthulde deze luchtvaartmaatschappij traditiegetrouw een Delfts Blauw Huisje, een kunstige replica van een markant bestaand gebouw in ons land. Dit 104e huisje is het Station Valkenburg, het oudste nog bestaande station van Nederland. Gemaakt van de mergel die uit onze groeves komt. Een prachtige promotiefilm werd gemaakt door KLM, met een geweldige kijk op Valkenburg, de regio en een bijzondere inkijk in onze Gemeentegrot. 
Bekijk de video en laat je in vervoering brengen, kom met de trein naar Valkenburg en geniet van de unieke Gemeentegrot.

Wie Valkenburg zegt, zegt mergel!

Valkenburg is hét mergelstadje bij uitstek. Ondergronds bewonder je mergelgroeves vol kunst, erfgoed en ondergrondse geheimen. Bovengronds zie je de lokale kalksteen terug in huizen, torens en stadsmuren. Het kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf in Valkenburg!

Wit Bruggetje Over De Geul Valkenburg

Aan de wandel

Valkenburg aan de Geul is uitgeroepen tot wandelgemeente van Nederland! Het goudgele mergel en bronsgroen natuurschoon vormen een indrukwekkend decor waar wandelaars genieten van bijzondere vergezichten, prachtige hellingbossen en holle wegen. Valkenburg is hiermee uniek in Nederland! 

Er is altijd wat te doen!

Valkenburg barst van de evenementen. Vroeg in het jaar trapt het seizoen af met carnaval, waarna kunst-, muziek-, wieler- en wandelevenementen elkaar opvolgen met in oktober jaarmarkt de Bokkemért en de internationale trekpleister Kerststad Valkenburg als feestelijke afsluiter. Houd de agenda bij de hand!

Visit Zuid-Limburg Experience Valkenburg

Het leukste startpunt van elk bezoek aan Valkenburg vind je in het monumentale Spaanse Leenhof. In de oudste “VVV” van Nederland krijg je persoonlijk advies, handige plattegronden, wandel- en fietsroutes, lekkers uit de streek en cadeautjes. Ook ontdek je de rijke geschiedenis van Zuid-Limburg tijdens een spannende virtual reality film en maak je je eigen gratis fotosouvenir.

Must do's in Valkenburg

Ontdek wat er allemaal in Valkenburg te doen is. Te veel voor één dag? Blijf slapen. Morgen is er nog veel meer te beleven.

Bestel in onze webshop

Stadswandeling Valkenburg

Een prachtige wandeling door vestingstad Valkenburg aan de Geul. Op deze route van 4,5 km kijk je je ogen uit. Start je route in de Visit Zuid-Limburg Experience in het hart van Valkenburg en maak kennis met de oude vestingstad en hoogteburcht.

Met een gids door Valkenburg

Ga mee met een van onze stadsgidsen! Zij vertellen je de spannendste en mooiste verhalen over het Geulstadje. Tijdens de anderhalf uur durende rondleiding maak je een tijdreis aan de hand van monumentale gebouwen en ontdek je de mooiste plekjes die je anders niet had gevonden…

Slenteren langs boetiekjes

In de winkelstraatjes van Valkenburg vind je tal van kleinere boetieks. Hier kom je voor persoonlijke aandacht en must haves van topkwaliteit. Laat je verrassen door mode, woonaccessoires en delicatessen.

Winkelen in Valkenburg is niet alleen maar winkelen, maar een hele ervaring. Je struint door smalle straten met mergelhuisjes, geniet van het uitzicht op de kasteelruïne en ploft neer op een van de vele terrassen. Maak hier je winkeldag compleet met een lekkere lunch en een koffiepauze mét Limburgse vlaai.

Amuse wandelingen. De lekkerste wandelingen door Valkenburg

Een route, culinaire hapjes en zeker vier uur lang gastvrijheid en gezelligheid: dat zijn de lekkerste wandelingen door Valkenburg. Kies uit één van de thematische routes, ontdek leuke restaurants en Valkenburg zelf op de allerlekkerste manier.

Voorpret en voorbereiding

Valkenburg vakantie voorpret? Een goede voorbereiding is het halve werk! Wij helpen je op weg met deze info.

Wit Bruggetje Over De Geul Valkenburg

Bestel online

Wandel- en fietskaarten, de mooiste routes, plattegronden en brochures. Bestel en ga goed voorbereid op pad!

Een vrouw raakt het 3D landschap van Zuid-Limburg aan in de Experience Valkenburg

Visit Zuid-Limburg Experience

In de Visit Zuid-Limburg Experience begint jouw reis door Valkenburg en omgeving.

Wegwijzer met daarop Krijtlandpad en Pelgrimspad

Routes in Valkenburg

Bekijk al onze routes: fietsen, wandelen, wielrennen, mountainbiken. Kies en ga op pad.

Plaatsen in de regio Valkenburg

Deel jouw Valkenburg met ons!

Deel jouw Valkenburg moment met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. Wij delen graag jouw leukste plekjes en belevenissen!