Route Winthagen Overst

Smaakvolle mix van krijt en löss

Een geschenk van de natuur

Löss is de meest vruchtbare grondsoort in Nederland. Het bestaat uit de allerkleinste zandkorrels die er zijn. Tijdens twee ijstijden kwam de löss letterlijk aanwaaien vanuit Noord-Europa. Combineer die kleiachtige löss met een onderlaag van ‘arme’, poreuze kalksteen en er ontstaat een smakelijke combinatie. Niet om op te eten, maar om appels, peren en druiven op te telen. Hieruit ontstonden traditionele streekproducten zoals stroop en wijn. De grazers op de bloemrijke kalkgraslanden maken het typische landschap compleet.

DSC 0007

Land van Kalk

Het plateau van Kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal en het buitengebied van Heerlen noemen we Land van Kalk. Een bijzonder gebied met een stuk vruchtbaar boerenland dat hoogwaardige streekproducten voorbrengt.

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Naast de 'smaakvolle mix van krijt en löss' zijn er nog drie bijzondere verhalen over de geologische periode te vertellen.

Van harte welkom!

Zowel Visit Zuid-Limburg als de lokale ondernemers doen er alles aan om recreëren zo inspirerend, ontspannen en veilig mogelijk te laten verlopen. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg