Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Ondergronds komt bovengronds

Zelf aan de slag met de Zuid-Limburgse bodemschatten

Ook bovengronds kun je je prima vermaken met de bijzondere Zuid-Limburgse bodem. Word zelf blokbreker in het klein of ontdek hoe 5000 jaar geleden vuursteen werd gewonnen.

Vuursteenmijnen

Zowel in het Savelsbos bij Gronsveld als in Valkenburg a/d Geul liggen unieke, prehistorische vuursteenmijnen. Ruim 5000 jaar geleden groeven onze voorouders hier naar vuursteen om er vervolgens wapens en gebruiksvoorwerpen van te maken. Ontdek, onder begeleiding van een gids, de historie van deze bijzondere grondstof op unieke locaties.

Lees meer

Mergelatelier

Mergelsteen is een zachte gele steen die in Nederland alleen te vinden is in de bodem van Zuid-Limburg, hoofdzakelijk in de omgeving rondom Valkenburg. Ondergronds is mergel een zachte steen dat goed bewerkt kan worden. Volg een workshop in het Mergelatelier om je eigen idee in mergel te bewerken. Na de bewerking wordt de steen speciaal gehard, zodat deze afwasbaar en tegen alle weersinvloeden bestand is. Je kunt natuurlijk ook een kunstwerk op maat laten maken. Mergel heeft een warme uitstraling en past in ieder interieur.

Lees meer

Mergelrijk

Kijk, luister, doe en proef!
Creativiteit en gezelligheid voeren de boventoon tijdens de mergelworkshops! Alle mergelworkshops starten met een introductie/rondleiding over grotten en mergel, inclusief een korte film. Aansluitend volgt er door de professionele beeldhouwer in het grotten atelier van MergelRijk, instructie over het bewerken van de mergelblokken. Uiteraard mag u uw eigen kunstwerk mee naar huis nemen.

 

Lees meer
Menno van de Broek (62 jaar)
Menno van de Broek (62 jaar) Uit Leiden, over de Vuursteenmijn in Valkenburg a/d Geul

Eerst zie je gewoon een gat in de wand en dan vertelt een bevlogen gids je het verhaal hoe mensen diezelfde wand al meer dan 5000 jaar geleden hebben afgegraven. Ongelofelijk dat dit bewaard is gebleven, een archeologisch unicum.

Vandaag de dag bestaan de blokbrekers nog steeds: veel historische gebouwen zijn gemaakt van mergel. Op het gebied van restauratie en onderhoud van monumentale gebouwen, boerderijen, woningen is het dan ook noodzakelijk dat er gespecialiseerde bedrijven zijn die nog aan mergelwinning doen. De huidige blokbrekers werken bij de bedrijven en bezitten een schat aan ervaring en kennis over de winning van mergelsteen, het verzagen en het uitvoeren van de werkzaamheden aan de gebouwen.

Meer over mergel in Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website