ENCI Groeve Maastricht

Diep in de subtropische krijtzee

Flaneren over de zeebodem

Al in de prehistorie (75 miljoen jaar geleden) werd een groot deel van de Zuid-Limburgse bodem voor ons klaargelegd. Tegenwoordig lopen we op en zelfs in een oeroude zeebodem. De subtropische krijtzee die hier toen lag, vormde een wilde waterwereld vol leven. Fossielen van kleine zee-egels en grote, zwemmende dinosauriërs zoals de beroemde Mosasaurus, geven een direct en fascinerend inkijkje in die subtropische krijtzee. De miljarden kalkskeletjes (schalen en schelpen) die achterbleven, vormden een dikke laag kalksteen, bijna puur krijt (CaCo3). Eigenlijk is ‘onze mergel’ een uitgestrekt massagraf van prehistorische zeedieren.

Uitkijkplatform Encigroeve Groen Waterplas Uitkijktoren Maastricht Eighty8things

Wandelen over de zeebodem

Op de plek waar nu de Sint-Pietersberg in Maastricht ligt, bevond zich meer dan 70 miljoen jaren geleden een subtropische Krijtzee. Ontdek tijdens een wandeling over de zeebodem zelf hoe het leven van vroeger en nu hand in hand gaan.​

Type Profiel Maastrichtien Onder Lichtenberg

Tip: Natuurhistorisch Museum

Natuurhistorie op z’n mooist, dat vind je in het Natuurhistorisch Museum in het centrum van Maastricht. Hier leer je alles over de subtropische Krijtzee en alles over de prehistorische tijden.

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Naast 'Diep in de subtropische krijtzee' zijn er nog drie bijzondere verhalen over de geologische periode te vertellen.

Van harte welkom!

Zowel Visit Zuid-Limburg als de lokale ondernemers doen er alles aan om recreëren zo inspirerend, ontspannen en veilig mogelijk te laten verlopen. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg