Grotten Encigroeve Mergelgroeve Maastricht Eighty8things

Kalk, het gele goud

Het goud is dichterbij dan ooit

Het krijtland zit vol bodemschatten waar de mens al vanaf het prille begin dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Zo’n 6000 jaar geleden legden onze vroege voorouders al vuursteenmijnen aan in Rijckholt en Valkenburg. De Romeinen ontdekten Kunradersteen als perfecte bouwsteen voor badhuizen en hun beroemde snelwegen. Voor de Limburgse mergel ging men in de middeleeuwen zelfs ondergronds. Blokbrekers creëerden eindeloze gangenstelsels en dagbouwgroeves voor de bouw van kerken, kastelen en boerderijen.

6 groeves die je niet mag missen

Cannerberg prehistorie

300 miljoen jaar terug in de tijd

De fossielen in de Heimansgroeve brengen je terug in de tijd. Wat gebeurde er allemaal in prehistorisch Zuid-Limburg? 

Strooberggroeve Bij Bemelerberg

Wist je dat?

Er helemaal geen mergel in Zuid-Limburg is. ‘Echte’ mergel bevat klei en Limburgse mergel bestaat voor 98% uit kalk en er zit geen klei of zand in. Sinds jaar en dag wordt de Limburgse kalksteen mergel genoemd. De geologisch foutieve term is zo verweven in de cultuurhistorie dat we hem handhaven, waar het anders onduidelijk zou worden.

⟶ Blog van Natuurmonumenten
Boswachters Anke En Jose

Op pad door de groeve naar de Oehoevallei

De ENCI-groeve is aan de zuidkant geopend voor publiek. Boswachter José neemt je mee naar dit onwerkelijke stukje Nederland. Waar ooit het geluid te horen was van de winning van mergel, hoor je nu de stilte van de natuur en de bijzondere dieren die hier leven, zoals de oehoe! 

Ga je mee op pad?

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Naast de 'Kalk, het gele goud' zijn er nog drie bijzondere verhalen over de geologische periode te vertellen.

Van harte welkom!

Zowel Visit Zuid-Limburg als de lokale ondernemers doen er alles aan om recreëren zo inspirerend, ontspannen en veilig mogelijk te laten verlopen. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg