Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Bevrijding Valkenburg

Valkenburg herdenkt en viert 75 jaar bevrijding

Vanaf 5 mei 2019 tot en met 5 mei 2020 herdenkt en viert Valkenburg 75 jaar bevrijding. Op deze webpagina vindt u een overzicht van het totale programma en informatie over WOII bezienswaardigheden, monumenten, routes, verhalen en meer in Valkenburg aan de Geul. Wij nodigen iedereen uit om 75 jaar bevrijding samen te vieren!
(Fotograaf: Frans Hoffman, 1944)

75 jaar bevrijding activiteiten

Struikelstenenroute & Belevingsroute

Unieke rondleidingen

Hoe Valkenburg werd bevrijd!

Hoe Valkenburg werd bevrijd

In de morgen van de 14e september 1944 is het erg stil in Valkenburg. De naderende troepen doen de weinigen, die niet in de grotten een veilig heenkomen hebben gezocht, binnenshuis blijven. Al dagen doen allerlei geruchten de ronde. De Duitse troepen zijn grotendeels teruggetrokken. Slechts een handvol Duitsers verblijft in Hotel Oda, om de enige nog niet opgeblazen brug nabij het Kasteel Den Halder te bewaken. In de vroege ochtend stappen twee mannen in burgerkleding de Daelhemerweg op. De dag ervoor hebben ze kontakt gezocht met de Amerikanen, die tot bij De Planck aan de Belgische grens zijn doorgedrongen. Een hunner heeft de Amerikanen informatie gegeven over de stand van zaken in Valkenburg. Vandaag zal een Amerikaanse patrouille naar Valkenburg komen. Bij de bank, even hoger dan de Model-Steenkolenmijn, zal men kontakt maken. Het afgesproken wachtwoord is „Steeplechase“.

Lees het hele verhaal over de bevrijding van Valkenburg

WO2 bezienswaardigheden in Valkenburg

Oorlogsfabriek in de Bonsdalgroeve

Ongeveer 150 meter voorbij de Geulhemermolen liggen de betonnen resten van een laadplatform. Aan het einde van de tweede wereldoorlog gingen de Duitsers de erachter liggende mergelgroeve (de Bonsdaelgroeve) gebruiken als grote revisiewerkplaats voor Duitse vliegtuigmotoren. De reden daarvan was dat de geallieerden vanuit Engeland in staat waren de Duitse oorlogsindustrie met succes te bombarderen. De Duitsers verplaatsten hun productieplaatsen naar ruimtes onder de grond. De Bonsdaelgroeve werd vanaf maart 1944 hiervoor ingericht. In september 1944 bevrijdden de Amerikanen het zuiden van Limburg. De ondergrondse werkplaats is daarom nooit volledig operationeel geweest.

Station Valkenburg

Het uit 1853 stammende gebouw is het oudste nog in gebruik zijnde stationsgebouw van Nederland. Van alle Joodse inwoners van Valkenburg werd meer dan de helft (42) gedeporteerd en vermoord in de vernietigingskampen. Zij die wisten onder te duiken overleefden de oorlog. Wanneer men een oproep kreeg om zich te melden voor tewerkstelling in Duitsland moest men zich op de betreffende dag melden in Hotel Tummers tegenover het station van Valkenburg. Bestemming was het station Hooghalen in Drenthe, vlakbij Kamp Westerbork. Het treinkaartje moest men zelf betalen. Van de Valkenburgse Joden werden de meesten op 25 augustus 1942 en 11 mei 1943 opgeroepen voor transport. In het station bevindt zich hedendaags een brasserie en galerie.

Old-Hickory Brug

Direct naast Kasteel den Halder vindt men de Old-Hickory Brug. Op deze plek is de Amerikaanse Old-Hickory divisie rivier de Geul overgestoken om de bevrijding van Zuid-Limburg voort te zetten. Tegenwoordig is dit een liefdesbrug waarbij men middels een zogenaamde liefdesslotje de liefde kan bezegelen.

Oorlogsmonument Oostergats

Het oorlogsmonument in de ‘’Oostergats’’ is op 29 juni 2013 door de Kunst- en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen vliegeniers. Vanaf 2016 is het herdenkingsmonument gecompleteerd met de propeller van het neergestorte vliegtuig aan de “overkant” van de Geul.

Ondergrondse geheimen

Door de eeuwen heen boden de Zuid-Limburgse grotten een goede beschutting aan soldaten. Tijdens de tweede wereldoorlog werd hier dan ook grondig gebruik van gemaakt. In meerdere Zuid-Limburgse grotten kan de impact van de oorlog nog steeds gezien worden. Bezoek eens één van onderstaande grotten en beleef zelf hoe het was om als soldaat ondergronds te verschuilen.

 

De mergelgrotten

Dagboek van Cees Jansen
Dagboek van Cees Jansen Ooggetuigen verslag van 29 augustus tot 18 september 1944

Het is september 1944 en het einde van de oorlog lijkt nabij. Bovenaan de Wehryweg Valkenburg woont accountant Cees Jansen met zijn jonge gezin. Omdat hij vermoedt dat er spannende dagen gaan aanbreken, besluit hij een dagboek te gaan bijhouden met korte notities. Dat begint op dinsdag 29 augustus en eindigt op maandag 18 september. Lees het dagboek van Cees Jansen.

Boeken ter herinnering

WO2 foto's Valkenburg

De diverse foto's op deze pagina zijn o.a. gemaakt door Frans Hoffman en uit archieven van Jacquo Silvertant, NIOD, US Signla Corps / Bundesarchiv, Christian Ankersjterne

 

75 jaar bevrijding Valkenburg

Dit jaar staan we stil bij het feit dat onze gemeente 75 jaar geleden is bevrijd. Dat willen we gedenken en vieren. Een jaar lang van 5 mei 2019 tot 5 mei 2020 op tal van manieren: een belevingsroute, een tentoonstelling in het museum opgebracht door de eigen inwoners, een musical, concerten, een spannend verblijf in de Gemeentegrot, speciale geur- en belevingsinstallaties in Museum Romeinse Katakomben, een programma voor de jeugd en nog veel meer mooie, leerzame en leuke activiteiten.

Het is belangrijk dat we beseffen dat vrijheid er niet zomaar is. Dagelijks zien we op TV beelden over mensen in oorlogsgebieden of op de vlucht voor geweld. 75 jaar geleden hebben mensen gevochten voor onze vrijheid. Vandaag de dag vechten mensen nog steeds voor hun en andermans rechten en vrijheid.

Herdenken en vieren

Naast gedenken willen we ook vieren. Vieren dat wij in vrijheid mogen en kunnen leven. Daar mogen we dankbaar voor zijn. Vieren doen we samen, jong en oud, binnen de hele gemeente. Bij vieren hoort verhalen vertellen. Verhalen over vroeger. Verhalen die zijn opgetekend in boekvorm, zodat ze bewaard blijven. Middels een route langs de struikelstenen en een route langs de Valkenburgse oorlogsgeschiedenis, willen wij daar ons eigentijdse verhaal aan toevoegen. Alles samen ons verhaal van 75 jaar bevrijding!

Claudia Bisschops
Wethouder Kunst & Cultuur en Veteranenbeleid

Claudia Bisschops
Claudia Bisschops Wethouder Kunst & Cultuur en Veteranenbeleid

Vanaf 5 mei 2019 tot en met 5 mei 2020 herdenkt en viert Valkenburg 75 jaar bevrijding!

Meer over Bevrijding Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website