Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Vanaf 19 t/m 22 september 2019 vinden in Brunssum de Bevrijdingsfeesten plaats. Het is dan precies 75 jaar geleden dat Amerikaanse troepen Brunssum bevrijdden. De thema’s zijn Herdenken. Vieren. En Verbinden.

Op deze webpagina vindt u alle informatie over de bevrijdingsfeesten in Brunssum. Vier jij met ons mee?

Vier vrijheid in Brunssum tijdens de bevrijdingsfeesten van 19 t/m 22 september!

75 jaar bevrijding activiteiten in Brunssum

Brunssum War Cemetary

Het militair oorlogskerkhof in Brunssum werd tussen 1945 en 1947 aangelegd. Kenmerken zijn de witte, natuurstenen grafstenen en het 4 meter hoge Kruis van Opoffering, eveneens van natuursteen en uitgevoerd met een bronzen zwaard. In totaal liggen hier 328 Britse soldaten begraven. Daarvan zijn 327 lichamen geïdentificeerd. Er ligt één onbekende soldaat.

Meer over de Brunssum War Cemetary

19 september | Herdenken

Opening en herdenking op Brunssum War Cemetary

De Bevrijdingsfeesten worden op 19 september geopend met een herdenking op het Brunssum War Cemetery. Om 18 uur vertrekt vanaf de Brikke Oave/Lindeplein een lichtoptocht naar het Brunssum War Cemetery waar een speciaal herdenkingsprogramma plaatsvindt. Tijdens deze ceremonie krijgen de 328 soldaten het Ereburgerschap van de gemeente Brunssum uitgereikt onder het bijzijn van talrijke genodigden. Rond 20 uur barst het Bevrijdingsfeest los op het Lindeplein, met de premiere van de compositie The Liberators van Jo Vliex, gevolgd door een optreden van The Petticoats.

Lees meer over het programma

20 september | Vieren

Family Day & Veteranen Dag op het Lindeplein en in het Vijverpark

Op 20 september vindt in het Vijverpark en op het Lindeplein een internationaal feest plaats voor jong en oud, met muziekoptredens, eten en drinken, sport en spel en tentoongesteld militair materieel uit vele NAVO-landen. Tijdens de Veteranendag & Family Day ontmoeten inwoners van Brunssum en Limburg de families die verbonden zijn aan het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum (JFC headquarters Brunssum) en onze veteranen in een feestelijke omgeving.

Lees meer over het programma

NAVO & Allied Joint Force Command Brunssum

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is opgericht in 1949. Doel is de wederzijdse verdediging en militaire samenwerking van de aangesloten landen. De NAVO was in eerste instantie een verbond tegen het communistische machtsblok van Rusland en landen in Oost-Europa. Na de val van de Berlijnse muur en de ondergang van de Sovjet Unie in de jaren 1989-1991 zijn verschillende landen uit het voormalig Oostblok lid geworden. Nederland is al vanaf de oprichting in 1949 lid van de NAVO. Het hoofdkwartier van de NAVO zetelt in Brussel, maar in verschillende andere Europese landen zijn militaire hoofdkwartieren gevestigd. Het Allied Joint Force Command Brunssum (JFC-B) was van 1953 tot 1966 gevestigd in Fontainebleau in Frankrijk. Toen onder de naam Allied Forces Central Europe (AFCENT). In 1966 verliet Frankrijk de NAVO en dus verhuisde het hoofdkwartier naar het Limburgse Brunssum. JFC-B heeft verschillende commando's onder zich, waaronder de ISAF missie in Afghanistan.

Meer over de NAVO in Brunssum

21 september | Verbinden

Lezing door Maarten van Rossem

Maarten van Rossem geeft op 21 september van 14.00 tot 16.00 uur een lezing in de Brikke Oave over het thema 'Denkend aan vrijheid'. Daarna presenteert Govert Derix zijn essay over 'vrijheid in Brunssum, vrijheid in 2019'. Aansluitend gaan ze in gesprek met het publiek. Doe mee en meld je aan! Toegang € 10,- p.p.

 

Meer info & direct tickets bestellen

Belevingstheater

Beleef op 21 september van 20.00 tot 22.00 uur een unieke theaterervaring. 'Vrijheid - En Wat nu?'. Eenmalig in Brunssum te zien, en nergens anders! Max Foxen, Valentijn Keppels en Luc Luchtenburg presenteren een theaterstuk dat het thema 'Denkend aan vrijheid' indringend dramatiseert. Bestel uw ticket à € 7,50 p.p.

Meer info en direct tickets bestellen

Inwoner Dick van Lierop vertelt...

Inwoner Dick van Lierop vertelt...

22 september | Vieren

Taptoe op het Koutenveld

Om 14 uur start op het Koutenveld een Taptoe in de openlucht. Het programma bestaat uit 6 landelijke toporkesten die garant staan voor een militaire en muzikale show van topniveau. De deelnemende orkesten zijn

  • Drumfanfare Parcifal
  • Douane Harmonie Nederland
  • Jachthoorn & Trompetterkorps Edelweiss
  • Maastrichtse Verkennersband
  • Kunst & Genoegen Leiden (K&G Leiden)
  • Fanfare Korps Nationale Reserve

Toegang € 7,50 p.p.

Meer informatie en ticket kopen

Ticker Tape & vuurwerk

Na afloop van de Taptoe, vanaf 18.30 uur, trekt er een Ticker Tape door het centrum van Brunssum. De Ticker Tape is een bevrijdingsparade waarbij onze bevrijders worden toegejuicht. Het hart van de Ticker Tape wordt gevormd door een stoet van militaire voertuigen. De meeste voertuigen zijn historisch, maar er is ook modern militair materieel te zien! Toegang gratis.

Meer over de Ticker Tape

Foto's Bevrijding Brunssum 1944

Meer over Bevrijding Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website