Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

75 jaar bevrijding in Zuid-Limburg

Herinneringen aan WOII Download de brochure Zuid-Limburg viert 75 jaar bevrijding

In 2019 was het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd van het naziregime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar. Op 5 mei 2020 vieren we 75 jaar bevrijding van heel Nederland.

Limburg viert 75 jaar bevrijding
Limburg viert 75 jaar bevrijding 1944 - 2019

In 2019 was het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daarom gaan we dit jaar de vrijheid op een onvergetelijke manier vieren.

75 jaar bevrijdingsactiviteiten

75 jaar vrijheid in Zuid-Limburg

 1. Bevrijdings routes

  Bevrijdings routes Deze bijzondere wandel- en fietsroutes leiden je langs een aantal indrukwekkende plekken, waarbij de sporen van oorlog en bevrijding nog steeds zichtbaar zijn.

 2. De mooiste verhalen

  De mooiste verhalen Unieke, ontroerende verhalen van Zuid-Limburgse burgers over hun herinneringen aan de oorlog en de bevrijding.

 3. Tickets

  Tickets Bestel online, snel, veilig en gemakkelijk uw tickets voor meerdere activiteiten rondom 75 jaar bevrijding Zuid-Limburg.

 4. Opdat we nooit vergeten

  Opdat we nooit vergeten Dit jaar vieren we dat we 75 jaar vrij zijn. We mogen nooit vergeten aan wie we deze vrijheid te danken hebben. Voor de vele soldaten, maar ook burgers, die het leven gelaten hebben in de strijd voor onze vrijheid, vinden jaarlijks tal van herdenkingen plaats. We blijven ze eren.

 5. Blogs

  Blogs Mooie, persoonlijke verhalen over hoe nu, 75 jaar na het einde van de oorlog, de bevrijding en vrijheid in Zuid-Limburg wordt gevierd.

 6. Ondergrondse geheimen

  Ondergrondse geheimen Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden de Zuid-Limburgse grotten een goede bescherming voor burgers en soldaten. In meerdere grotten is de impact van de oorlog nog steeds goed zichtbaar.

Top 7 WOII bezienswaardigheden

1

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Wat vrijheid betekent, zie en voel je pas bij een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Dit is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Hier zijn 8.302 militairen begraven, waarvan het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van Zuid-Oost Nederland in W.O.II en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door de 30 meter hoge toren.

Lees meer
2

De gezichten van Margraten

Op alle 8.301 kruizen en Davidssterren op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten staan namen. Rij na rij, kruis na kruis... Wie waren deze soldaten, waar kwamen ze vandaan en wat deden zij voordat de oorlog begon? 'De gezichten van Margraten' geeft deze helden, die gevochten hebben voor onze vrijheid, een gezicht. Als de foto's één ding duidelijk maken is dat zij personen waren zoals eenieder ander: iemands vader, zoon, broer, echtgenoot of vriend. 

 

Lees meer
3

Oorlogsmuseum Eyewitness Beek

In 2013 is er in het dorpje Beek een nieuw oorlogsmuseum geopend, genaamd Eyewitness. Het museum laat de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien in woord en beeld. Dit wordt gedaan d.m.v. film, foto's en vitrines met originele uniformen en attributen. Ook worden oorlogscènes uitgebeeld met levensechte figuren in 13 diorama's.

In het museum wordt de oorlogstijd van de Duitse Fallschirmjäger/parachutist August Segel verteld. In verschillende diorama's volg je zijn verhaal. August was soldaat bij het Eerste Falschirmjäger Regiment dat later deels overging in de Hermann Göring Divisie. Bekijk ook de bijzondere Eyewitnessreizen.

Lees meer
4

Fort Eben-Emael

Op 10 mei 1940 om 4 uur vond op het bovenplateau, vijfenzestig meter boven het Albertkanaal, de 1e luchtlanding commando operatie in de wereldgeschiedenis plaats. Een klein team van super getrainde Duitse paratroepers kreeg de zware artillerie van het fort in slechts twintig minuten onder controle. Organisatie, innovatie en durf waren de sleutels voor het Duitse succes.

Vandaag is deze ondergrondse stad terug tot leven gebracht. Je ontdekt er alles zoals het oorspronkelijk was. Volg de gids door het labyrint van het immense gangenstelsel. Bezoek een met 75 millimeter snelvuur kanonnen uitgeruste artilleriebunker.

Lees meer
5

Liberation Route

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden, zo ook in Zuid-Limburg, en gaat over landsgrenzen heen die ons continent veel te lang hebben verdeeld. In gemeente Eijsden-Margraten en Beek zijn ook luisterstenen geplaatst met ieder een bijzonder verhaal. 

Lees meer
6

Memorial Day Margraten

Jaarlijks op de zondag voor de laatste maandag in mei wordt op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten Memorial Day gehouden. Hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland zullen deze herdenking bijwonen.

Tijdens de plechtigheid vindt een kranslegging plaats en wordt vanuit de lucht door straaljagers een saluut gebracht door het overvliegen in de zogenaamde ‘Missing Man’-formatie. De Memorial Day is voor iedereen toegankelijk. Tijd: 15.00 uur.

Binnenkort meer informatie
7

Synagoge Meerssen

De voormalige synagoge van Meerssen ligt uiterst schilderachtig achter de oostelijke huizenrij van de Kuileneindestraat. Hij is toegankelijk via een trap met hardstenen treden en een ovaal terras. Het geheel is afgedekt met een daktorentje waarop ooit de Davidster prijkte. Ook van binnen is de neoclassicistische invloed onmiskenbaar. De ingang van de synagoge ligt in het westen, in de half ronde beëindiging. Vandaag de dag huist in de voormalige synagoge van Meerssen de Stichting Leerhuis Limburg. Het Leerhuis Limburg te Meerssen heeft tot doel om als centrum voor Joodse kennis en cultuur in Limburg op verschillende wijzen en op onderscheiden niveaus informatie te bieden over het Jodendom.

Lees meer

Bijzondere projecten

Meer over de geschiedenis van Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website