Carnaval in Zuid-Limburg

Vastelaovend same!

Tijdens Carnaval oftewel Vastelaovend staat Zuid-Limburg op zijn kop. De dagelijkse gang van zaken wordt voor een aantal dagen aan de kant geschoven en het landschap kleurt voor een paar dagen 'roed, geel en greun'.

Wortels in religie

Limburg leeft vanaf 11 november, de 11e van de 11e toe naar Carnaval. Op deze datum, getekend door gekkengetal 11, begint namelijk het carnavalsseizoen. Carnaval wordt al eeuwen gevierd. Het is van oorsprong een katholiek feest, dat vlak voor een periode van veertig dagen vasten plaatsvindt. Vroeger mochten christenen veertig dagen voor Pasen geen vlees eten. Om deze periode in te luiden, wilden ze nog één keer flink losgaan: dat deden ze dus tijdens carnaval.

In het dialect spreken we dan ook van ‘Vastelaovend’, afgeleid van Vastenavond. Na een periode van feest gaat de vastentijd in, waarvan Aswoensdag de eerste dag is. Hoewel velen anno nu niet meer vasten, maken zij dankbaar gebruik van de katholieke carnavalstraditie om te feesten.

Deze 5 evenementen maken van carnaval een feestje!

Check de carnavalsagenda

Nog snel leren schminken voordat carnaval begint, op tijd zijn voor de mooiste carnavalsstoeten en de leukste feesten in roed, geel en greun meemaken? Je vindt de leukste carnavalsevenementen in onze carnavalsagenda.

Nonnevotten: smullen op z’n Limburgs!

Een nonnevot is een typisch Limburgs gebakje, gevouwen in een knoop, dat veel Limburgers traditioneel eten met Vastelaovend. Vanaf een maand voor carnaval tot Aswoensdag is deze zoete lekkernij te koop, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te bakken!

Geen carnaval zonder de 'leedjes'

Carnaval is geen carnaval zonder de liedjescultuur. De verschillende concoursen en festivals zijn een echte beleving.

Goudgeel genot in een 'gleeske'

Carnaval en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de carnavalsdagen vloeit het Limburgse goudgele genot rijkelijk, in alle hoeken en gaten van de provincie. Wist je dat er tijdens carnaval bijna acht miljoen liter bier wordt gedronken? Zuid-Limburg heeft een rijke biercultuur en dat kun je allemaal zien, beleven én proeven, ook buiten carnaval. Bezoek bijvoorbeeld eens een bierbrouwerij of proeflokaal!

Watblief?!

Tijdens de Vastelaovend hoor je overal om je heen Limburgs dialect. Bereid je goed voor op carnaval en leer een woordje Limburgs spreken.

Een snelcursus carnaval

Ben je van plan om carnaval te gaan vieren? We laten je niet volledig onbeslagen ten ijs komen en geven je wat inside information. Zo val je als persoon van ‘boven te rivieren’ waarschijnlijk wat minder op tussen de Limburgers. We geven je een snelcursus: Vastelaovend vieren voor beginners!

Het sjoenste pèkske

In Limburg kun je niet zomaar komen aanzetten in een onesie. Voor velen begint nadenken over de carnavalsoutfit van het jaar al vroeg. Carnaval is bij uitstek een moment voor veel Limburgers om creatief te worden. Bovendien is bij de perfecte carnavalsoutfit overal over nagedacht: schoenen, pruik, schmink en veel laagjes tegen de kou. 

Deinzen in het dialect

De vastelaovesliedjes zijn essentieel voor een geslaagd carnaval. Zorg dus dat je al een beetje hebt geoefend met liedjes in Limburgs dialect. Dat komt best nauw: verdiep je vooral in lokale artiesten van de plek waar je heen gaat. Ken je echter de hits van ’t Merretkoer, Beppie Kraft en Fabrizio, dan kom je ook al een heel eind.

Gedraag je een beetje

De essentie van carnaval is de gezelligheid en het samenzijn met vrienden, familie en bekenden die je al lang niet hebt gezien. Daar hoort natuurlijk een pilsje bij, maar je streven moet niet zijn om het zo bont mogelijk te maken. Tijdens carnaval kan alles en iedereen bovendien goed samen. Til er bijvoorbeeld niet te zwaar aan als iemand per ongeluk tegen je aanstoot, kan gebeuren!

Begin op tijd

Alle echte carnavallers zijn het over een ding eens: het feest kan niet vroeg genoeg beginnen. Al vanaf de vroege uurtjes kun je de stad in, om je weer te laten onderdompelen in het feestgedruis. Leg een goede bodem tijdens je ontbijt en trek dan weer snel de stad in.

Geef je over

Als je goed carnaval wilt vieren, moet je je er helemaal aan overgeven. Het voelt misschien wat onwennig om vroeg op de dag al met een biertje in de kroeg te staan, maar het hoort er allemaal bij! Word je meegetrokken in de polonaise of vraagt iemand je om te ‘sjoenkelen’, deins niet achteruit. Zo haal je het meeste uit jouw carnaval.

Niet zo’n fan van carnaval?

Ook dan is er in Zuid-Limburg genoeg te beleven! Onthaast, geniet van het bourgondische leven en ga lekker de buitenlucht in.

#vastelaovend

Deel je favoriete carnavalsfoto met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!