75 jaar Bevrijding in Zuid-Limburg

Herinnering aan W.O.II

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd van het Nazi-regime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Tegenwoordig zijn er vele attracties en bezienswaardigheden waar de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed terug te zien is. Ontdek bijvoorbeeld ondergrondse geheimen in de mergelgrotten en het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek en het Fort Eben-Emael.

Wat vrijheid betekend, zie je en voel je pas als je een bezoek brengt aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Limburg viert 75 jaar bevrijding
Limburg viert 75 jaar bevrijding 1944 - 2019

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daarom gaan we dit jaar de vrijheid op een onvergetelijke manier vieren.

75 jaar bevrijding activiteiten

Tickets voor de 75 jaar bevrijdingsactiviteiten

Bestel online, snel, veilig en gemakkelijk uw tickets voor meerdere activiteiten rondom 75 jaar bevrijding Zuid-Limburg.

Bekijk alle tickets

75 jaar bevrijding brochures

Top 7 WOII bezienswaardigheden

1

Amerikaanse Begraafplaats, Margraten

In heel Zuid-Limburg bevinden zich meerdere groter en kleinere begraafplaatsen die herinneren aan de tragedie van de tweede wereldoorlog. De meest indrukwekkende is de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten tevens het enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Hier zijn 8.302 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland in W.O.II en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door een toren van 30 meter hoog. De graven zijn inmiddels allemaal ‘geadopteerd’. Het adopteren van Amerikaanse oorlogsgraven is begonnen in 1945 en staat sinds 2017 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Lees meer
2

De gezichten van Margraten

Rij na rij, kruis na kruis. Op al deze 8.301 kruizen en Davidssterren op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten staan namen. Bezoekers lezen deze en vragen zich af: wie waren deze soldaten? Waar kwamen zij vandaan? Wat deden zij voor de oorlog? Met De Gezichten van Margraten krijgen zij eindelijk een gezicht. Maar het eerbetoon doet meer dan dat. De Gezichten van Margraten is ook een boodschap voor de toekomst.

Lees meer
3

Oorlogsmuseum Eyewitness Beek

In 2013 is er in het dorpje Beek een nieuw oorlogsmuseum geopend, genaamd Eyewitnes. Het museum laat de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien in woord en beeld. Dit wordt gedaan d.m.v. film, foto's, vitrines met originele uniformen en attributen. Tevens zijn er 13 diorama's met levensechte figuren in oorlogscènes uitgebeeld.

In het museum wordt de oorlogstijd van de Duitse Fallschirmjäger/parachutist August Segel verteld. In verschillende diorama's volg je zijn verhaal. August was soldaat bij het Eerste Falschirmjäger Regiment dat later deels overging in de Hermann Göring Divisie. Bekijk ook de bijzondere Eyewitnesreizen.

Lees meer
4

Fort Eben-Emael

Op 10 mei 1940 om 4 uur vond op het bovenplateau, vijfenzestig meter boven het Albertkanaal, de 1e luchtlanding commando operatie in de wereldgeschiedenis plaats. Een klein team van super getrainde Duitse paratroepers kreeg de zware artillerie van het fort in slechts twintig minuten onder controle. Organisatie, innovatie en durf waren de sleutels voor het Duitse succes.

Vandaag is deze ondergrondse stad terug tot leven gebracht. Je ontdekt er alles zoals het oorspronkelijk was. Volg de gids door het labyrint van het immense gangenstelsel. Bezoek een met 75 millimeter snelvuur kanonnen uitgeruste artilleriebunker.

Lees meer
5

Liberation Route

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk. In Mesch en Margraten zijn luisterplekken te vinden. Bekijk ook welke accommodaties in de gemeente Eijsden-Margraten er langs de route liggen. 

Lees meer
6

Memorial Day Margraten

Jaarlijks op de zondag voor de laatste maandag in mei wordt op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten Memorial Day gehouden. Hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland zullen deze herdenking bijwonen.

Tijdens de plechtigheid vindt een kranslegging plaats en wordt vanuit de lucht door straaljagers een saluut gebracht door het overvliegen in de zogenaamde ‘Missing Man’-formatie. De Memorial Day is voor iedereen toegankelijk. Tijd: 15.00 uur.

Lees meer
7

Synagoge Meerssen

De voormalige synagoge van Meerssen ligt uiterst schilderachtig achter de oostelijke huizenrij van de Kuileneindestraat. Hij is toegankelijk via een trap met hardstenen treden en een ovaal terras. Het geheel is afgedekt met een daktorentje waarop ooit de Davidster prijkte. Ook van binnen is de neo-classicistische invloed onmiskenbaar. De ingang van de synagoge ligt in het westen, in de half ronde beëindiging. Vandaag de dag huist in de voormalige synagoge van Meerssen de Stichting Leerhuis Limburg. Het Leerhuis Limburg te Meerssen heeft tot doel om als centrum voor Joodse kennis en cultuur in Limburg op verschillende wijzen en op onderscheiden niveaus informatie te bieden over het Jodendom.

Lees meer

75 Jaar bevrijdingsroute Zuid-Limburg

Deze fietstocht neemt je mee langs een aantal indrukwekkende plekken in Zuid-Limburg die te maken hebben met oorlog en bevrijding.Het startpunt van deze fietsroute ligt bij een bekende plek in Zuid-Limburg om de oorlog te herdenken: de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Daarna stap je op je fiets om koers te zetten naar Valkenburg en Beek waar je hét oorlogsmuseum van Limburg Eyewitness vindt.

Bekijk en download de 75 jaar bevrijdingsroute

We blijven ZE eren

Naast het vieren van de vrijheid, mogen we nooit vergeten aan wie we dat te danken hebben. Daarom vinden er jaarlijks tal van herdenkingen plaats. Vele soldaten, maar ook burgers hebben hierbij het leven gelaten. Ontdek de verhalen achter de helden van toen.

Bevrijdingsverhalen

Ondergrondse geheimen

Door de eeuwen heen boden de Zuid-Limburgse grotten een goede beschutting aan soldaten. Tijdens de tweede wereldoorlog werd hier dan ook grondig gebruik van gemaakt. In meerdere Zuid-Limburgse grotten kan de impact van de oorlog nog steeds gezien worden. Bezoek eens één van onderstaande grotten en beleef zelf hoe het was om als soldaat ondergronds te verschuilen.

 

De mergelgrotten

Europese projecten

Liberation Route

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden, zo ook in Zuid-Limburg. In gemeente Eijsden-Margraten en Beek zijn ook luisterstenen geplaatst met ieder een bijzonder verhaal.

Lees meer over de Liberation Route

Meer over de geschiedenis van Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website