Van harte welkom!

Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg

 

Augustinus school Geleen

Augustinus school Geleen

Jupiterstraat 35
Geleen
In 1915 werd in Geleen begonnen met het uitdiepen van de schachten van de Staatsmijn Maurits. Gelijktijdig werd aan de Groenseykerstraat een nieuwe openbare jongensschool gebouwd, inclusief onderwijzerswoning voor het schoolhoofd Jan Beaumont en zijn gezin. Het ontwerp was van de Maastrichtse architect Egide Meijers-Croute. Het langwerpige gebouw met vier leslokalen verving de oude school, gelegen op het toekomstige mijnterrein. De school werd voorzien van een uiterst moderne cv/ventilatie-inrichting en kreeg, vooruitlopend op de schoolwet van 1920, als een der eerste in Limburg een gymzaal. Vijf jaar later werden drie klaslokalen aangebouwd.
Het gebouw heeft nog diverse authentieke kenmerken, zoals trapgeveltjes boven de ingangen, houten dakgootconsoles, de gevelsteen uit 1915, voorgevelplinten van kunradersteen, geëmailleerde wandtegels tegen de gangwanden en -bogen, en originele stalen dakwindvanen. De oorspronkelijke boogvensters zijn indertijd door eisen ten aanzien van lichttoetreding en energiebesparing vervangen door moderne ramen.
In 1928 werd de openbare school een bijzondere rooms-katholieke lagere school van de Augustinusparochie. Dit bleef zo tot 1973. In 1974 vielen de Mauritsschachten onder de slopershamer, waarmee het bestaan van het mijnbedrijf en het gebouw als school vrijwel gelijk eindigden. Hierna werd de school een onderkomen voor de Volksuniversiteit Geleen, later voor de Heemkundevereniging Geleen en toneelgroep Theater Karroussel. Een van de klaslokalen is ingericht als ‘kaffeeke’, met de originele café-inrichting van Café Waereldsjtad van ‘opperflaris’ Jean Janssen. Het gebouw is het oudste nog bestaande schoolgebouw in Geleen.

Openingstijden en tarieven


Bezoek de school tijdens OMD'20 op:
12 september van 12.00 - 15.00 uur
13 september van 12.00 - 15.00 uur

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!