Op vakantie in Zuid-Limburg na de wateroverlast

Zuid-Limburg herstelt van de watersnood. De rivieren en beken kabbelen inmiddels weer rustig door de heuvels. Je bent van harte welkom! De meeste bedrijven zijn weer open en staan klaar om jou gastvrij te ontvangen. Maar op enkele plekken is er flinke waterschade als gevolg van de overstromingen. Waar is er nog wateroverlast en waar niet? Waar kan ik op vakantie of een dagje uit? Wij helpen je weer veilig op weg.

 

 

 

Park Gravenrode

Park Gravenrode

Gemeente Landgraaf
Wat is Park Gravenrode?
Park Gravenrode is gelegen in Zuid-Limburg, in de regio Parkstad Limburg en behoort tot de gemeenten Kerkrade en Landgraaf. Nog geen 40 jaar geleden was dit gebied van ca. 700 ha een samenraapsel van mijnterreinen, slikvijvers, mijnsteenbergen, mijnproductiebedrijven en wat 'restgroen'. Vanaf 1995 wordt Park Gravenrode ontwikkeld tot het nieuwe toeristische kroonjuweel van Zuid-Limburg en zijn op en rond de voormalige mijnlocaties in nog geen 10 jaar tijd topattracties gerealiseerd. Park Gravenrode is ook economisch een grote 'knaller'. De jaaromzet in de regio Parkstad Limburg ligt inmiddels op bijna hetzelfde niveau als de jaaromzet van de stad Maastricht.

Waarom is Park Gravenrode een duurzame bestemming?
Park Gravenrode is de enige plek in Nederland waar in een tijdperk waarin weinig over 'duurzaamheid' werd gesproken de keuze gemaakt werd om langs de weg van natuurontwikkeling een nieuwe toeristische economie op te bouwen op en rond voormalige mijnterreinen. Deze in Limburg omstreden ombouw van 'Zwart naar Groen' bleek binnen 10 jaar tijd op ieder denkbaar punt succesvol, zowel ruimtelijk (nieuw aanzien en nieuwe verbindingen), ecologisch (natuurherstel en schoon water), cultureel (nieuwe trots, nieuwe culturele lente), economisch (een nieuwe toeristische economie) als maatschappelijk (nieuwe recreatiezones voor de sterk verstedelijkte omgeving).

Wat is vernieuwend aan Park Gravenrode?
Park Gravenrode was en is de eerste en enige locatie in Nederland waar voormalige mijnterreinen omgebouwd werden tot een combinatie van extensieve natuurgebieden (in het binnendeel) en tot intensieve attractiezones (aan de buitenrand). De visie dat grootschalige toeristische ontwikkelingen ook haalbaar zijn binnen een verstilde groene context en dat beide aspecten elkaar juist kunnen versterken, mits goed gepland en consequent doorgevoerd, was 15 jaar geleden als denklijn nieuw. Landgraaf en Kerkrade sprongen dan ook letterlijk met hun project Park Gravenrode in het diepe…

Routes in Park Gravenrode