Wandelen met ezels

De ultieme bezinning in het Heuvelland

Een oud klooster aan de rand van Maastricht vormt het perfecte decor voor een dagje origineel onthaasten. De ingang ligt een beetje verstopt, zoals dat vaak is bij de allerleukste plekjes. Zouden we ons in stilte gaan terugtrekken zoals de nonnen die hier nog steeds leven? Krijgen we een les yoga of meditatie? Niets van dat alles. Om het hoekje zien we onze ‘docenten’ Teuntje, Jip en Lisa staan grazen op een binnenveldje. We mochten een dagje genieten van de rust bij Ezelstal Hans & Grietje. 

Bekijk Jenneke en Leonie's avonturen in de vlog!

Serieus, wie houdt er nou niet van ezels? Na een dagje ezelstallen ben je zeker weten verkocht. Hun grote ogen, de pluizige manen, het rustige voorkomen en de beperkte omvang dragen allemaal bij aan het enorme schattigheidsgehalte. Eigenaresse van de ezelstal, Brigitte Wijnen, was al jaren geleden verkocht toen ze er eentje kreeg. En nog een, en nog een. Nu heeft ze een ezelstal vol en daar kunnen jij en ik van meegenieten.

Ultieme mindfulness

Wij zijn nieuwsgierig naar wat je zoal met een ezel kunt ondernemen en worden verrast door de veelzijdigheid hiervan. Brigitte geeft samen met haar ezels zogenaamde ezeltherapie ofwel asinotherapie. Door hun voorkomen en hun karakter blijken ezels een therapeutische werking te hebben. Je kunt ze knuffelen, aaien, borstelen en er heel rustig mee wandelen. Niets gaat snel met een ezel: de ultieme mindfulness.

De asinotherapie werkt wonderlijk goed bij mensen met autisme of een verstandelijke beperking, merkt Brigitte al jaren. Toch komen allerlei mensen op haar ezelstal af. Eigenlijk iedereen die rust zoekt en even een pas op de plaats wil maken in het leven. Na een dagje op stap met de ezels begrijpen we waarom. De ezels stralen een onverstoorbare rust uit en blijkbaar werkt het aanstekelijk. Helemaal zen word je van het borstelen van een ezel die er overduidelijk en schaamteloos van geniet.

Op stap met Jip, Teuntje en Lisa

Nadat we waren uitgekeuveld met lieve Jip, eigenwijze Teuntje en koppige Lisa begon onze ezeltrektocht. Ook dit is een ervaring vol bezinning. Doordat je loopt in het trage tempo van de ezel, heb je veel meer aandacht voor de dingen om je heen. Pakezel Jip droeg onze goedgevulde picknickmand en we liepen in een ongewone stoet van het klooster richting het Savelsbos. Sjokkend naast de ezels raakt je hoofd stap voor stap leger en leger. Hoe ze het doen, weten we niet. Maar fijn was het zeker!

Tijdens een ezeltrektocht wandel je samen met je nieuwe gehoefde vrienden door het glooiende landschap. In de pauzes geniet je van een gezonde picknick of een momentje voor jezelf om het fantastische uitzicht op je in te laten werken. Wat een manier om het prachtige Heuvelland te mogen ervaren…Liefs, Jenneke & Leonie