Maud de Graaff - Bloesemtocht met kind zittend in gras aan onverharde weg

Bloesemtocht

Ultieme lente-activiteit: Bloesemtocht rijden

Ik weet niet of het komt doordat de winter net ten einde is, maar Zuid-Limburg lijkt nog mooier in de lente. Vogeltjes zingen uitbundig hun mooiste lied. Het glooiende landschap is door de ontluikende begroeiing nog goed te zien en de bloesembomen trekken de volle aandacht.

Op een zonnige lentedag besluiten we de bloesemtocht te rijden. Deze autoroute van Stichting Ondernemend Bloesemlint is verkrijgbaar in de Visit Zuid-Limburg Shops. De koelkast is volgeladen met lekkere hapjes, de favoriete muziek schalt door de bus en de zonnebrillen liggen paraat.

Picknicken met panorama-uitzicht

Ondanks dat wij ons hele leven al in Zuid-Limburg wonen, en de plaatsen die wij aandoen bekend terrein zijn, komen ook wij op weggetjes waar wij nog nooit eerder geweest zijn. Onze eerste stop wordt de Panoramapicknickplaats in Simpelveld (Sint Remigiusstraat/Hulsbergweg, nummer 57 in de route), halverwege de berg. Helaas is het deze dag wat heiig, maar wat een weergaloos uitzicht heb je vanaf hier! Er staan diverse picknickbanken en bankjes, dus we hoeven hier niet te sjouwen met onze eigen stoelen en tafel. Met zo’n 5 sterren uitzicht smaakt de koffie/thee met appeltaart nog lekkerder!

Maud de Graaff - Bloesemtocht zittende en lezende in gele Volkswagen
Maud de Graaff - Bloesemtocht rijdende langs picknickplaats en infobord

Eys

Na de koffiepauze voert de route ons naar Eys. Het is dat we onze aankopen al hadden gedaan, anders is delicatessenzaak Eyserhalte echt een aanrader om lekkernijen in te slaan! We genieten van de vele vergezichten met bloesembomen onderweg. Ook onze dochter is heel enthousiast over de ‘bloemenbomen’ (liefst de roze natuurlijk).  

Holle wegen

De route voert ons regelmatig langs ‘holle wegen’, een typisch Limburgs verschijnsel. Deze eeuwenoude wegen zijn uitgesleten door regen of gebruik. De metershoge zijhellingen zijn begroeid met varens, klimop en bomen die bovenin naar elkaar toe groeien. Deze beboste tunnels boden vroeger voldoende inspiratie voor wilde verhalen over magische wezens en krachten. Een plek waar je na zonsopgang beter niet kon komen. Vandaag de dag zijn het één van de leukste wegen om te rijden.

Lunch in het bos

Na een tijdje beginnen we honger te krijgen. We parkeren de bus langs de rand van het bos. Hup, tafel en stoelen naar buiten. Genieten van de zon, het mooie uitzicht en de lekkere lunch natuurlijk! De wandelaars, fietsers en ruiters zorgen voor genoeg afleiding en aanspraak. Onze dochter heeft de paardenbloemen ontdekt en plukt een hele bos voor mama (is toch altijd leuk).  

Maud de Graaff - Bloesemtocht met gele Volkswagen tijdens picknick
Maud de Graaff - Bloesemtocht met kind zittend in gras aan onverharde weg

Als afsluiting van een mooie dag, mag een ijsje natuurlijk niet ontbreken! We maken dus een tussenstop bij Paul’s ijsboerderij in Wijlre. Dit is echt het ultieme lentegevoel…. Gelukkig hebben we nog een heel ‘busjesseizoen’ voor ons!

Nederland in lockdown

Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte is het advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.