Grote grazers in de Schinveldse Bossen

Kijk je mee met boswachter Anke?

Deze keer ging boswachter Anke van Natuurmonumenten naar de  Schinveldse Bossen, om te kijken naar de grote grazers, de Schotse hooglanders.

In de Schinveldse Bossen wordt een groot deel van het natuurgebied beheerd met halfwilde runderen; Schotse hooglanders. Deze grote grazers doen werk dat op andere plekken met machines wordt gedaan. Dat doen ze het hele jaar door, ook in de winter zijn ze buiten. Ze hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen regen en kou. En hun magen kunnen prima omgaan met het grove voedsel dat het natuurgebied in de winter biedt.

Net als mensen eten de runderen de lekkerste hapjes het eerst. In de zomer eten ze dan ook vooral gras en kruiden. In de winter stopt het gras met groeien en moeten ze overschakelen op struiken, jonge boompjes en pitrus. Als ze die niet zouden opeten zou het hele gebied snel veranderen in bos en zou het er overal hetzelfde uitzien. De meeste dieren en planten leven juist in de overgang tussen bos en grasland, en in de halfopen gebieden.  

De Schotse Hooglanders zorgen voor een afwisselend landschap waarin veel andere dieren en planten kunnen leven. Zelfs hun mest is belangrijk. Daar leven insecten van, bijvoorbeeld mestkevers. Die zijn weer voedsel voor allerlei vogels, maar ook voor zoogdieren als de das. De lange haren van de Hooglanders vinden we zelfs af en toe terug in vogelnestjes.

De Schinveldse Bossen is het wildste stukje natuur dat Natuurmonumenten in Zuid-Limburg heeft. In het 350 hectare (700 voetbalvelden!) grote natuurgebied kun je uren rondzwerven. Laat je verrassen door oude cultuurhistorie die opgaat in de wilde natuur, en ontmoet een van de kuddes Schotse hooglanders. Liever wat minder spannend?

Ga naar de website van natuurmonumenten. Je vindt daar informatie over het gebied en een uitgezette wandelroute die je langs de mooiste plekjes leidt. En daarna kun je even lekker bijkomen aan de open haard in restaurant de Lier.

Kom je de Schotse hooglanders tegen?
Houd dan 25 meter afstand. Dat is extra belangrijk wanneer er kalveren zijn, de moederkoeien zullen hun kleintjes verdedigen. Houd daarom ook honden aan de lijn. Niet alleen kunnen de honden de runderen verwonden, maar de runderen kunnen ook gevaarlijk zijn voor honden die hen opjagen.