Jenneke op pad met Frans Croonenberg

Jenneke op pad met Bekende Limburgers

Frans Croonenberg

Op z’n Limburgs genieten met Frans Croonenberg

Frans Croonenberg is een van de bekendste zangers van de Limburgse muziek. De uit Gulpen afkomstige Limburgliefhebber staat al vanaf zijn kindertijd op de bühne, want al vroeg was duidelijk dat de jongen zangtalent had. En dat blijkt, want zelfs nu, op 75-jarige leeftijd, staat hij er nog altijd met het plezier van een kind. Ik bezocht samen met Frans zijn favoriete plekjes van Zuid-Limburg: het panorama vanaf de Gulperberg en de Gerardushoeve in Epen.

Al drie keer hebben we vooraf gebeld, Frans en ik, voordat de dag van de vlog aanbreekt. Niet omdat dingen onduidelijk waren, maar omdat we gewoon een goede klik hadden en er telkens nieuwe ideeën naar boven kwamen. Bij de ontmoeting bovenop de Gulperberg voelt het dan ook alsof we oude bekenden zijn, ondanks dat we een jaar of veertig schelen en elkaar nog nooit hebben gezien. Samen staren we naar het Mariabeeld, helemaal aan de top. Een schoolklas loopt langs en enkele wielrenners maken er hun stop. Het uitzicht is inderdaad fenomenaal, naar alle kanten toe!
Frans wijst me zijn huis, een klein puntje aan de rand van Gulpen. We lopen een stukje door de natuur en praten over muziek. Ik krijg zelfs een kleine serenade. Ja jongens, ik maak wat mee!

Bekijk de vlog!

We krijgen dorst en rijden naar Frans’ tweede favoriete plekje in het zuiden: Restaurant Gerardushoeve. “Of mag ik geen reclame maken?” vraagt hij lachend. Ik maak een uitzondering, en daar ben ik blij om. De koeien heten ons welkom en het landschap houdt me even gevangen in een momentje. Wauw. Eigenaar Eugène krijgt een warme omhelzing van Frans. Hij vertelt me dat de zanger elk jaar op het terras van het restaurant komt zingen over de Limburgse heuvels. Goede plek, moet ik ‘m nageven. Nadat we klaar zijn met de opnames en naar de auto lopen, zegt Frans: “Jenneke, ik ben eigenlijk teleurgesteld dat we al klaar zijn!” Ik kijk hem verbaasd aan. Normaliter hebben de Bekende Limburgers amper tijd voor me en moet ik vooral opschieten. “Zullen we nog een hapje eten?” Daar zeg ik geen nee tegen. Vlug draaien we om en lopen weer naar binnen voor een lunch met streekproducten in mijn nieuwe favoriete streek met mijn nieuwe favoriete zanger.


Liefs, Jenneke

 

Bekijk meer...

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website