15 juli 2016

Bekijk video

Museumplein Limburg: C-C-Complete ontdekkingsreis

Bekijk hier de vlog: Museumplein Limburg: C-C-Complete ontdekkingsreis!

Stap je in Kerkrade Centrum uit het stoptreintje, dan sta je opeens pal voor de drie moderne en absoluut indrukwekkende gebouwen die Museumplein Limburg domineren. De enorme, grijze kubus, de witte halfronde bol en het ‘hoofdkantoor’ nodigden ons uit voor een complete ontdekkingsreis over onder andere het ontstaan van de aarde en de ontwikkeling van de smartphone. Wij werden welkom geheten in Continium Discovery Center, Cube Design Museum en Columbus Earth Theater.

 

Van Industrion tot Continium
Hoewel verenigd rondom hetzelfde plein zijn de drie musea onafhankelijk van elkaar te bezoeken. Het grootste gebouw is Continium Discovery Center, het museum waar het ooit allemaal begon. Net als de hele regio Parkstad heeft ook dit museum een bloeiende ontwikkeling meegemaakt, namelijk van het mijnmuseum Industrion tot een innovatief, wetenschappelijk ontdekkingscentrum voor kinderen.

Begin je bezoek door jezelf terug te laten gooien in de tijd. Je stapt in een bewegend karretje dat rondrijdt in een ruimte met 360-graden projecties. De beelden en het karretje gooien je ver terug in de tijd en introduceren je aan de thema’s die terugvindt in de Explore Zone. Dit gedeelte is een waar doe- en ontdekfeest! Test je eigen motoriek tegen die van een robot, bekijk precies wat er met jouw grote boodschap gebeurt nadat je de wc doortrekt en ontdek jouw naam in morsecode. Je kunt hier springen, fietsen, verdwalen, draaien en een dutje doen op een bed vol naalden. Tijdens al dat plezier leer je ook nog eens ontzettend nuttige dingen, waarvan wij zeker weten dat echt iedereen nog iets opsteekt...

De 'SMARTPHONE!' tentoonstelling t/m 4 december 2016

Op ontdekking als Columbus

Heuse ontdekkingsreizen maak je tegenwoordig vanuit je luie stoel, of staand vanuit het unieke Columbus Earth Theater waar je zo vanaf een balkon de krochten van de aarde inkijkt! Na al dat ontdekken, was het voor ons tijd om even te zitten en wel in Columbus. Er bevinden zich eigenlijk twee theaters in de enorme halfronde bol: in het Earth Theater speelt zich een wereld af onder je voeten, terwijl je boven in de bol Europa’s eerste National Geographic Theater betreedt. Hier worden indrukwekkende 3D-films vertoond, natuurlijk met weergaloze beelden van National Geographic. Vanaf juli hier te zien: Stokstaartjes 3D.

Stokstaartjes in 3D bij Columbus National Geographic Earth Theater

Cube: The world needs design

Maar er was meer, veel meer. Het derde museumbezoek van onze dag speelde zich af in Cube Design Museum. Design is bijzonder, maar hier wordt de alledaagse praktijk van design duidelijk uitgelegd aan de hand van concrete voorbeelden. Ben je ook niet ontzettend blij met die handige stormparaplu? Of benieuwd naar de 3D-geprinte schoen die minister Jet Bussemaker droeg op Prinsjesdag 2015? Hier leer je dat design effect heeft op jouw dagelijkse realiteit. Je bekijkt hier niet alleen inspirerende designs, maar je kunt er ook zelf aan de slag met je eigen ideeën in één van de laboratoria. Je kunt je voorstellen dat er aan het eind van zo’n dag niet meer veel uitkwam bij ons, maar wat hadden wij een c-c-coole ontdekkingsreis op Museumplein Limburg!

Liefs, Jenneke en Leonie

Ps. Heerlijk eten kun je trouwens bij Brasserie M in Continium Discovery Center. Wij genoten van het fijne terras en de voortreffelijke saladebar, yum!

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website