27 september 2016

Spel van het lage licht

Het najaar brengt de kleuren terug in het Zuid-Limburgse landschap. Ik ga dan op zoek naar de randen van de plateaus met uitzicht over de dalen. Dat zijn de fotografische hoogtepunten van dit seizoen. De Gulperberg, Schaelsberg, Eperheide en de randen van de kalksteengroeven. De toeristenkaart van Zuid-Limburg geeft keurig aan waar alle uitzichten te zien zijn. Hier begint na een heldere nacht het spel van het lage licht. Uitkijkend over de nevel in het dal wacht ik voor zonsopgang af wat er gebeuren gaat. En soms gebeurt het. De nevel die langzaam opstijgt door de warmte van de opkomende zon en het landschap in brand lijkt te zetten. Even waan ik mij in Toscane.

Na zo’n zonsopgang is er alle tijd om de herfstkleuren van dichtbij te fotograferen. De wijngaarden op de hellingen van het Jekerdal; of bij Wahlwiller, de beukenbossen bij kasteel Goedenraad; of de randen van het Vijlenerbos; de boomgaarden in het Gerendal. De herfst schildert Zuid-Limburg met gouden randen.

Een succesvolle landschapsfoto is moeilijk te regisseren maar vraagt vooral doorzettingsvermogen. Zo ben ik vele keren de Gulperberg opgereden om vast te stellen dat het een prachtige zonsopgang was, maar niet wat ik wilde fotograferen. En hoe vaak heb ik niet voor zonsopgang de wekker gezet om ’s ochtends vast te stellen dat doorslapen de beste optie was geweest? Deze keer is het wel gelukt. Het uitzicht naar Mechelen vanaf de Gulperberg vlak na zonsopgang (© Herman van Steenwijk).

De Zuid-Limburgse wijngaarden kleuren schitterend in het najaar. De wijngaarden op de Louwberg  behoren tot het oudste en grootste wijndomein van Nederland, De Apostelhoeve. De wijnranken trekken kleurrijke diagonalen over de hellingen. Hier is het op de hellingen van het Jekerdal als fotograaf genieten in de herfstzon (© Herman van Steenwijk).

Daarna natuurlijk even doorlopen naar Château Neercanne. Neercanne is het enige terrassenkasteel in Nederland, gebouwd op een kunstmatig aangelegd terras tegen de helling van de Cannerberg. De gereconstrueerde baroktuin is eveneens terrasvormig aangelegd. Deze terrassen maken dit kasteel heel fotogeniek, zeker vanaf enige afstand. En met zijn gele mergelstenen en zijn okerkleurig beschilderde buitenmuren is het gemaakt voor het herfstlicht. De herfstkleuren van de achtergelegen beuken en eiken van het Cannerbos maken het beeld compleet (© Herman van Steenwijk).

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website