Hoog water

26 januari 2018

Hoog water

Limburg heeft een bijzondere band met de Maas. De inwoners noemen haar Mooder (Moeder) Maas. Veel steden en dorpen danken hun oorsprong aan de Maas. De Maas is een vaarweg, levert drinkwater, energie en water voor de landbouw. En de Maas is natuurlijk mooi voor bewoners en bezoekers. En voor fotografen! Maar de Maas kan bij hoogwater ook zijn gevaarlijke kant laten zien. Als echte regenrivier kan het water snel met meters stijgen en grote overlast veroorzaken. Wie kent niet de beelden van het hoge water in 1993 en 1995. Sindsdien is er hard gewerkt om de Maas meer ruimte te geven en de veiligheid te vergroten. Door natuurgerichte grindwinning zijn grote gebieden langs de Grensmaas verandert in prachtige natuurgebieden waar het heerlijk struinen is. Voor een fotograaf is er veel te beleven, zeker bij hoogwater.

Erg hoog was het water begin januari niet. Maar voor mij wel een aanleiding om het hoge water te fotograferen. Ik ben naar Meers gegaan. Daar is het stroombed van de Maas verbreed en heeft de natuur vrij spel gekregen. Bij hoogwater overstroomt het hier snel. En dat klopte. In de overstroomde weerden zoek ik naar plekken die het hoogwater verbeelden; stroming, beweging, kracht. Ik zie wat wilgjes die midden in de rivier het hoogwater trotseren. Zouden ze het redden? Met statief en een grijsfilter maak ik opnames met een lange sluitertijd. Hierdoor leg ik de beweging en de kracht van het water vast, maar ook de strijd van de wilgen met het water (© Herman van Steenwijk).

Ik wil foto’s maken van een overstroomd grasland. Om dicht bij een geschikte plek te komen moet ik door het water lopen. Had ik mijn laarzen maar meegenomen! Door over stenen te lopen probeer ik mijn voeten droog te houden. Het is een heel geklungel. De Galloway runderen en Konikpaarden komen nieuwsgierig kijken wat ik aan het doen ben. Gelukkig laten ze mijn fototas, die ik op een droge plek open heb laten liggen, met rust. Ondanks de afleiding van de dieren probeer ik me te concentreren op het gras. Ook hier kies is voor een lange sluitertijd. Het gras wijst het water de weg. Het lage winterlicht geeft diepte aan het water. De plukken gras hoog in de stengels verraden dat het water al weer zakt en dat dit hoge water niet lang meer zal duren. (© Herman van Steenwijk).

Ook langs de Geul kun je heel mooi de beweging van het water fotograferen. Vlak bij mijn huis bij Schoonbron maakte ik deze foto met dezelfde techniek. Een geslaagde foto hoeft helemaal niet scherp te zijn. Het gaat me niet om het ‘wat’ maar om het ‘hoe’ van het water (© Herman van Steenwijk).

Gerelateerde links

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website