16 maart 2017

Bloesemfeest

Het vroege voorjaar is misschien wel de mooiste tijd in Zuid-Limburg. De eerste voorjaarszon die de fruitbomen doet bloeien op het kale hout. De pruimen, kersen, peren en appels in de boomgaarden die elkaar in korte tijd proberen te overtreffen in bloesempracht. De wilde kersen en sleedoorn die helder oplichten in de nog kale bosranden. Dit zijn voor mij de dagen om te fotograferen! Ik pak de fiets naar Cadier en Keer, Eckelrade, de Maasrand van het Savelsbos bij Gronsveld en Rijckholt en dan richting Eijsden. Maar deze hoogmis van het Zuid-Limburgse landschap duurt vaak maar kort. Na flinke wind of een zware regenbui kan de bloesem zo als een kortstondige sneeuwbui op de grond eindigen. Gelukkig nemen de hellingbossen en holle wegen het feeststokje snel over met sleutelbloemen en velden van bosanemonen en daslook. Omlijst door een fris groen bladerdek. Het voorjaar in Zuid-Limburg is een feest.

De pruimenbomen komen als eerste tot bloei in Zuid-Limburg. Deze bloesem heb ik gefotografeerd bij mijn overbuurman in de tuin. Wat is er leuker dan een uurtje met je camera en macrolens klungelen op een ladder. Met een macrolens kun je heel dichtbij foto’s maken. Zo dichtbij dat soms een nieuwe werkelijkheid ontstaat, die je anders nooit gezien had. Bij deze foto lijken de meeldraden als vuurwerk uit de bloemen te schieten (© Herman van Steenwijk).

Je weet vooraf nooit precies wanneer de fruitbomen in Zuid-Limburg gaan bloeien. Bij een koud voorjaar is het wachten en wachten tot het feest begint. Ik word regelmatig gebeld door fotografen uit het noorden van het land ‘of het al zover is’. Je wilt als fotograaf natuurlijk niet te vroeg komen, maar zeker niet te laat. Wie op het juiste moment komt, wordt altijd beloond. Zoals hier bij Eckelrade tijdens het hoogtepunt van de bloei van de kersenbomen (© Herman van Steenwijk).

Van de hellingbossen in Zuid-Limburg is het Savelsbos voor mij favoriet. Vooral de grubben en holle wegen bieden een bijzonder perspectief. Door erosie van water worden ze steeds dieper. Vanaf het pad onder aan de helling wordt je omgeven door groen. Die beleving heeft wel iets van het tropisch regenwoud. Op de hellingen komt soms daslook massaal tot bloei. Juist op de vochtige erosiegronden voelt deze plant zich thuis. Daslook is familie van de ui, prei en knoflook. En dat ruik je! Daslook verspreidt een sterke uiengeur, die je tot tranen kan roeren (© Herman van Steenwijk).

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website